Nemčija kot prva na svetu z izključno vodikovo železniško progo; njen začasni program poceni železniških potovanj se s koncem avgusta izteče

Nemčija je v teh dneh kot prva na svetu slovesno namenila 100 kilometrov železniške proge med mesti Cuxhaven, Bremerhaven, Bremervörde in Buxtehude blizu Hamburga samo še vlakom na vodikov pogon.

S tem je naredila pomemben korak v smer zelenega prometa, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Flota 14 vlakov na vodikov pogon, ki jih je nemški deželi Spodnja Saška zagotovil francoski industrijski velikan Alstom, je zamenjala dizelske lokomotive, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Regionalni železniški operater LNVG ocenjuje, da bo flota, ki je stala 93 milijonov evrov, preprečila izpust 4400 ton ogljikovega dioksida v ozračje letno.

Alstomovi vlaki, imenovani Coradia iLint, so bili zasnovani v južnem francoskem mestu Tarbes, sestavljeni pa v Salzgitterju v osrednji Nemčiji.

Video-posnetek predstavitve novega vodikovega vlaka si lahko ogledate s klikom na sledečo povezavo: https://www.youtube.com/watch?v=iSzn4gPPwk0

Vlak ima na razpolago 150 sedišč in 150 stojišč; sprejme lahko torej 300 potnikov. Sposoben je doseči razdaljo 1.000 km pri največji hitrosti 140 km/h. Sistemi za shranjevanje energije in inteligentni sistemi upravljanja v vozilu zagotavljajo nizko porabo energije.

Pred skoraj 40 eti so se zastareli vlaki začeli umikati modelom ICE-V.
Zdaj prihajajo v uporabo vodikovi.
(Foto: faksimile takratne propagandne brošure.)
Program poceni potovanj za 9 EUR se z zadnjim avgustovskim dnem v Nemčiji izteče

Možnost poceni potovanj, katerih smisel je bil po eni strani znižati negativne efekte energetske krize, po drugi pa obuditi s pandemijo prizadet lokalni turizem, se izteče 31. avgusta, zajema pa vse regionalne vlake in lokalni prevoz v državi.

Poceni karto lahko kupijo tako Nemci kot turisti, omogoča pa neomejeno uporabo javnega prevoza po vsej državi, edina izjema so hitri vlaki med posameznimi mesti, so že pred poletjem določile Nemške železnice (Deutsche Bahn) .

Gre tako za hitre vlake Intercity, kakor njihove mlajše in hitrejše brate ICE, zato morajo potencialni potniki uporabiti lokalne vlake in si vnaprej narediti shemo več povezav z zelo malo prostora za morebitne napake.

Če k temu dodamo, da se zamude na nemških železnicah (DB) iz leta v leto večajo ( s slovenskega vidika gledano gre skorajda za zanemarljive številke), ne pomagajo niti zelo dobri vlaki, ki prometujejo na omenjenih relacijah.

V glavnem gre za garniture RegioSwinger (Bombardier), kakršne uporabljajo Hrvatske željeznice (HŽ) ali pa Desiro (Siemens), ki so prisotni tudi na slovenskih tirih. Slovenske železnice (SŽ) jih denimo uporabljajo že najmanj 22 let.

Če vas mika, pohitite, prerez oziroma izziv, kako s tako karto potovati in prečkati Nemčijo, pa so si zadali tudi pri vplivnem bruseljskem Politicu. S klikom na priloženo povezavo si lahko preberete reportažo, sicer v angleškem jeziku: https://www.politico.eu/article/train-travel-crossing-germany-in-one-day-for-e9/

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: