Rusija okrepila napade na vzhodu Ukrajine. Napredek tudi na jugu; ruske sile le še 15 kilometrov od Mikolajeva/ Nikolajeva. Sledi Odesa?

Ruska vojska je v zadnjih dneh okrepila napade na vzhodu Ukrajine, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo, ki se sklicuje na podatke obveščevalnih služb.

Ruske enote naj bi s tem skušale ukrajinskim silam otežiti ukrajinsko protiofenzivo na jugu države, ki jo napoveduje Kijev.

Intenzivnost ruskih napadov se je v zadnjih petih dneh okrepila v bližini mesta Doneck, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA)

Hudi boji so potekali severno od Donecka, v bližini strateško pomembnih mest Siversk in Bahmut, enote Moskvi zvestih separatistov pa so verjetno napredovale še naprej v središče vasi Piski/Peski v bližini uničenega letališča v Donecku.

Britansko obrambno ministrstvo od začetka ruske agresije v Ukrajini objavlja informacije o poteku vojne. S tem se po svojih trditvah zoperstavlja ruskemu prikazovanju poteka vojne.

Moskva nasprotno London obtožuje ciljno usmerjene dezinformacijske kampanje, še prenaša STA.

Ukrajina; spopadi se tudi danes nadaljujejo.
(Foto: Twitter)
Ruski spletni mediji: ukrajinske protiofenzive ni od nikoder! Dolgoročni cilj vendarle Odesa?
"Ruska posebna vojaška operacija v Donbasu in Ukrajini se izvaja, 
da bi preprečila tretjo svetovno vojno," je danes izjavil 
nekdanji ruski predsednik in premier Dmitrij Medvedjev, 
zdaj namestnik vodje ruskega varnostnega sveta.

Kot na svetovnem spletu sporočajo Rusiji naklonjeni mediji, do katerih informacij je še mogoče priti, je ruska vojska prodrla v neposredno bližino polmilijonskega Mikolajeva/Nikolajeva, ki se nahaja na Dnepru, a v neposredni bližini izliva te reke v Črno morje, ob Dneprskem zalivu.

Rusiji naklonjeni, pa tudi neodvisni mediji zdaj špekulirajo, 
ali ni bila najavljena velika ukrajinska protiofenziva 
zgolj piarovski oz. javnomnenjski blef, 
s katerimi so želeli zaustaviti prodor ruskih sil še to poletje.  

Kakor koli; slednje zdaj od omenjenega mesta loči le še 10 kilometrov, kolikor trdijo Rusi, oziroma 15 kilometrov, kolikor gre razbrati iz zemljevida proukrajinske spletne strani Liveuamap.com.

Novi konvoji v smeri Krima lahko pomenijo zgolj napad, ne obrambe.

Kot soglašajo prej omenjeni, se kot končna ruska cilja- vsaj v tej fazi vojne- vendarle kažeta osvojitev poldrugi milijon velikega in pred vojno proruskega Harkova na severu in milijonske, pred vojno domnevno prav tako proruske, Odese na jugu.

S tem bi zasedli vzhodno obalo ključne ukrajinske reke Dneper, s tem pa tudi vzhodno polovico države, prav tako pa bi v popolnosti Ukrajino– posledično ZDA, posledično NATO– odrezala od obal Črnega morja.

Na koncu takega razvoja najbrž sledi pripojitev Transnistrie/Pridnjestrske republike, s tem pa bi imela Rusijo tako rekoč v soseščini tudi Slovenija in večina držav nekdanje Jugoslavije.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: