Dve vojaški ladji ameriške mornarice plujeta skozi mednarodne vode v Tajvanski ožini, so za Reuters povedali trije ameriški uradniki.

Kot prenašajo svetovne tiskovne agencije, gre za prvo takšno operacijo po povečanih napetostih s Kitajsko zaradi nedavnega obiska predsednice ameriškega predstavniškega doma Nancy Pelosi na Tajvanu.

V zadnjih letih so ameriške vojaške ladje- in občasno tudi vojaške ladje zavezniških držav, kot sta Velika Britanija in Kanada– redno plule skozi ožino, kar je sicer jezilo Peking, pa vendar do večjih napetosti, v nasprotju s tokratnim obdobjem, ni prišlo..

Kitajska, ki trdi, da je Tajvan njeno ozemlje, je – nasprotovanju demokratično izvoljene vlade v Tajpeju navkljub – po obisku Pelosijeve v začetku avgusta v bližini otoka začela vojaške vaje, ki se nadaljujejo.

Obisk Pelosijeve je odnose na relaciji Washington – Peking pripeljala do točke vrelišča; ta poteze ZDA razume kot poskus vmešavanja ZDA v notranje zadeve Kitajske.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Alessandro Vollborth, Pexels.com)
Uradniki, ki so želeli ostati anonimni, so v soboto povedali, 
da križarki ameriške mornarice Chancellorsville in Antietam 
izvajata operacijo, ki še vedno poteka.

Ozka Tajvanska ožina je pogosto vir vojaških napetosti, odkar je leta 1949 poražena vlada Republike Kitajske pobegnila na Tajvan, potem ko je izgubila državljansko vojno s komunisti, ki so ustanovili Ljudsko republiko Kitajsko.