Šarec in Medved: Podpiramo gasilstvo; sredstva za gasilska društva bodo namenjena poškodovani in uničeni opremi!

Marjan Šarec, minister za obrambo, se je v vasi Podnanos v Vipavski dolini udeležil slovesnosti ob 130-letnici tamkajšnjega prostovoljnega gasilskega društva (PGD), je včeraj na vladni spletni strani sporočilo Ministrstvo za obrambo.

»Praznujemo častitljivo obletnico, obletnico gasilstva, nesebične pomoči, tovarištva, prijateljstva, solidarnosti in zavedanja, da lahko le skupaj uspemo in premagamo vse, kar nas doleti,« je poudaril v slavnostnem nagovoru.

Ob tem je spomnil na nedavni požar na Krasu, kjer so slovenske gasilke in gasilci, med njimi tudi članice in člani PDG Podnanos, sodelovali po svojih najboljših močeh in premagali nevaren gozdni požar, ki bi lahko ogrozil tudi človeška življenja.

Gasilstvo ni služba ali prostočasna dejavnost, ampak način življenja, 
ki temelji na žrtvovanju za skupno dobro in tovarištvu, je poudaril Šarec.

Kljub temu, da je slovensko gasilstvo od osamosvojitev zelo napredovalo in je danes na zavidljivi ravni, meni, so pred nami tudi izzivi. »Soočamo se zlasti z odsotnostmi z dela zaradi intervencij. Nekaj dni delodajalec že potrpi, kaj več pa je težava. Čeprav je po zakonu delodajalec dolžan pustiti gasilca na intervencijo, vemo, da v praksi ni vedno tako. Stanje je se veliko izboljšalo, še vedno pa nismo tam, kjer bi si želeli biti.«

Spomnil je tudi na predlog novega Zakon o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami, po katerem bodo društva prejela nadomestila v primerih, ko bo aktiviran državni načrt. “Ne zato, ker bi želeli ukiniti prostovoljstvo – daleč od tega, ampak zato, da se bo povrnil denar tudi za uničeno in poškodovano opremo.”

Iz povedanega je bilo razbrati, da država prednostno dela na zagotavljanju 
(dodatne) gasilske opreme za gašenje iz zraka.
Gasilci, intervencija, Maribor.
Slovesno tudi v Murski Soboti; tudi tam o bodočih investicijah

Tudi v Murski Soboti je včeraj potekala slovesnost in sicer ob 140-letnici Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Murska Sobota. Dogodek se je začel z gasilsko parado z mimohodom gasilcev.

Državni sekretar na Ministrstvu za obrambo Rudi Medved je prisotnim gasilcem in gasilkam čestital ob visokem jubileju njihovega društva in v svojem nagovoru uvodoma poudaril, da je slednje med pionirji slovenskega gasilstva.

»Slovenski gasilci ste hrbtenica slovenskega sistema zaščite in reševanja. Dobra opremljenost je ključna za opravljanje vašega poslanstva. V vladi se trudimo, da bi bilo stanje glede finančne pomoči slovenskemu gasilstvu iz dneva v dan boljše,« je v nadaljevanju povedal državni sekretar Medved.

Tudi sam je poudaril, da je vlada v Državni zbor poslala novelo že omenjenega zakona, ki določa razdelitev dodatnih sredstev za gasilska društva.

Na slovesnosti so gasilci in gasilke PGD MS prevzeli v uporabo 
tehnično reševalno vozilo z dvigalom, gasilsko vozilo s cisterno, 
poveljniško vozilo in gasilsko reševalni čoln.  

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: