The Financial Times: EU bo prekinila brezvizumski režim z Rusijo

Zunanji ministri EU nameravajo to odločitev sprejeti na dvodnevnem zasedanju v Pragi

Zunanji ministri Evropske unije nameravajo podpreti prekinitev sporazuma EU o poenostavitvi vizumskih postopkov z Rusijo, da bi omejili število ruskim državljanom izdanih vizumov, je danes poročal Financial Times.

Zunanji ministri EU nameravajo to odločitev sprejeti na dvodnevnem zasedanju v Pragi, ki se začne v torek, poroča Financial Times s sklicevanjem na tri vire, ki so sodelovali v pogovorih.

“Neprimerno je, da se ruski turisti sprehajajo po naših mestih, po naših marinah. Ruskemu prebivalstvu moramo poslati signal, da je ta vojna nesprejemljiva, nesprejemljiva,” naj bi dejal visoki uradnik EU.

Načrt za začasno prekinitev sporazuma iz leta 2007 zahteva konec preferencialne obravnave ruskih državljanov pri vlaganju vlog za vse vizume EU.

“Smo v izjemni situaciji in to zahteva izjemne korake. Želimo preseči začasno ukinitev vizumskih olajšav,” je še dejal visoki evropski uradnik.

Uradno stališče Poljske, pribaltskih držav in Finske– slednje mejijo na Rusijo- je, da so pripravljene preprečiti vstop na njihovo ozemlje vsem ruskim državljanom s turističnimi vizumi. Pri tem se sklicujejo na izjeme zavoljo nacionalne varnosti v schengenskemu sporazumu.

“Resnično upam, da se bo našla skupna evropska rešitev, kako bistveno omejiti tok ruskih turistov v Evropo,” je ob tem dejal litovski zunanji minister Gabrielius Landsbergis.

Na naslovnicah slovenskih MSM novice ni zaznati.
Zakaj in čemu?!
Čakajo slovenski dominantni mediji pred objavo novice na reakcijo Tanje Fajon?

Zanimivo je, da je Financial Times vest objavil popoldan, do 17:30 pa jo je prenesla velika večina večjih in bolj vplivnih evropskih medijev.

Povsem nasprotno, je na spletnih straneh slovenskih dominantnih medijev ne boste našli, prav tako pa je ni bilo zaznati med posredovanimi novicami Slovenske tiskovne agencije (STA).

Morda se avtor tega zapisa moti, a sam je ni zaznal!

Zapisano čudi, saj gre prav gotovo za eno pomembnejših novic, posebej v luči že omenjenega izjemno pomembnega srečanja v Pragi, ki že trka na vrata.

Kot edina možna razlaga se v tem trenutku ponuja tista, po kateri slovenski MSM čakajo na reakcijo zunanje ministrice Tanje Fajon, ki je večkrat javno izpostavila (tudi na mednarodnem parketu, nazadnje v Avstriji), da Slovenija ni zagovornica uvedbe viz za ruske državljane in se k tej odločitvi ne nagiba.

Razvoj dogajanja bo vsekakor odredil držo in politično težo Tanje Fajon; 
tako pred mednarodno kot domačo javnostjo, 
ki v veliki večini nadaljnjega zaostrovanja sankcij proti Rusiji ne podpira.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: