Blejski strateški forum o posledicah vojne v Ukrajini z von der Leynovo in Zelenskim; Rusija z novimi vojaškimi vajami z več kot 50 tisoč vojaki

Na Bledu se danes začenja 17. Blejski strateški forum, ki bo letos posvečen predvsem ruski agresiji na Ukrajino in njenim posledicam, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Zbrane bo uvodoma preko videopovezave nagovoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, med glavnimi gosti pa bo letos Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije.

Pod naslovom Vladavina moči ali moč pravil bodo udeleženci letošnjega foruma danes in jutri iskali odgovore na vprašanja o prihodnosti multilateralnega reda in njegovi vlogi v EU.

Globalne krize, od podnebne in gospodarske do prehranske in energetske, ter pojav novih žarišč, predvsem pa ruska agresija na Ukrajino, so pokazale, da se mora mednarodni sistem, ki je bil zasnovan po drugi svetovi vojni, spremeniti, poudarjajo organizatorji foruma, ki se je po mnenju STA uveljavil kot vodilna konferenca v srednji in jugovzhodni Evropi.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Pixabay, Pexels.com)
Rusija bo izvedla vojaške vaje z več kot 50.000 vojaki

Na vojaških vajah Vostok 2022, ki jih bo med 1. in 7. septembrom gostila ruska vojska, bo sodelovalo več kot 50.000 vojakov, so danes sporočili z ruskega obrambnega ministrstva.

Dodali so, da bodo za vaje uporabili 5000 kosov orožja in druge vojaške opreme, pa tudi 140 letal in 60 vojaških ladij ter drugih plovil.

Na vajah bodo poleg ruske vojske sodelovali tudi pripadniki oboroženih sil Kitajske, Mongolije, Indije, Tadžikistana, Belorusije in drugih držav, ki naj bi že prispeli v Rusijo.

Vaje naj bi sicer potekale na več vojaških vadiščih v vzhodni Sibiriji, na Daljnem vzhodu in v Japonskem morju, potekale pa bodo pod poveljstvom ruskega generalštaba.

Moskva je izvedbo skupnih vaj Vostok 2022, ki veljajo za ene največjih ruskih vadbenih manevrov doslej, napovedala prejšnji mesec.

Zadnje vaje podobnega obsega so potekale leta 2018, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: