V Beogradu protesti proti Europridu, EU obžaluje odpoved

Srbska vlada vztraja pri prepovedi vseevropske Parade ponosa, je danes poročala STA.

Podobno kot v soboto srbski predsednik Aleksandar Vučić je tudi premierka Ana Brnabić– sicer lezbijka- včeraj to prepoved utemeljila z napetostmi v odnosih s Kosovom.

“Za Srbijo prihajajo peklenski časi, bojimo se nadaljnjih korakov Kosova proti Srbiji,” je opozorila Brnabićeva in dodala, da morajo vse kapacitete usmeriti tja, zato za zagotavljanje varnosti na Europrideu ni na voljo dovolj policistov.

Več tisoč ljudi v Beogradu je včeraj protestiralo proti vseevropski Paradi ponosa v srbski prestolnici (neodvisni viri omenjajo celo številko 100.000), potem ko jo je s sklicevanjem na politične razmere v državi že v soboto odpovedal predsednik Aleksandar Vučić.

Europride bi sicer v Beogradu moral potekati 17. septembra. Slednji od leta 1992 izmenično poteka v različnih evropskih prestolnicah, Srbija pa naj bi bila njegova prva postaja v Južni Evropi.

Poročajo celo o sto tisoč udeležencih protesta; seveda ne MSM.
Srbska vlada vztraja pri prepovedi Europrida, organizatorji ji očitajo politično kalkulacijo

Kot so sporočili iz Evropske komisije, bodo z veliko pozornostjo spremljali situacijo z Europrideom, pri čemer upajo, da bodo v Srbiji našli način, da zagotovijo mirno in varno izvedbo parade.

Dodali so, da odločitev o odpovedi zahteva podrobno pojasnilo, je še prenesla Slovenska tiskovna agencija (STA).

Koordinator manifestacije Marko Mihailović je medtem danes za televizijo N1 ponovil, da lahko Europride odpovejo le sami organizatorji, ki pa tega ne nameravajo storiti.

Obenem je odločitev uradnega Beograda označil kot politično kalkulacijo oziroma spin za odvračanje pozornosti od dogovora o osebnih izkaznicah s Prištino.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: