V Mariboru od danes že petič “Festival skuštrane in bradati”

(novica s komentarjem)

Z odprtjem razstave platforme Artopolis v umetniški kavarni Kavenija se danes v Mariboru začenja 5. Festival skuštrane in bradati.

Skupno 13 festivalskih dni na štirih prizoriščih prinaša koncerte, javne pogovore, razstave in pripovedovalske sprehode, s čimer želijo prispevati k enaki zastopanosti spolov na mariborski in širši glasbeni sceni.

Organizatorja festivala sta Skrinjica idej in KUD Coda, ki ocenjujeta, da je na mariborski glasbeni sceni od 20 do 30 odstotkov žensk, ostalo predstavljajo moški, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Prepričani so, da razvijanje interesov in omogočanje vključevanja v glasbo, predvsem z igranjem na inštrumente, ki so sicer v domeni moških članov skupin, odpira ženskam poti ne samo v glasbeno udejstvovanje, ampak tudi mehko družbeno angažiranje in dolgoročno sprožanje družbenih sprememb.

Trinajst festivalskih dni, ki se pričnejo drevi.
Kaj sporočajo organizatorji?

Kot že omenjeno, je po ocenah mariborskih aktivnih in pasivnih udeležencev v glasbenih sferah na tukajšnji glasbeni sceni razporejenost po spolu 20-30 % žensk v primerjavi s preostankom moških.

Na spletni strani KUD Coda navajajo, da so oceno podali “producenti, izvajalci, kritiki, novinarji, založniki, organizatorji, pedagogi, mentorji, obiskovalci in konzumenti, nadvse zanimivo in pomenljivo pa je, da slednjih poimensko ne navajajo.

Mnenje o morebitnem skritem namenu si (po potrebi!) ustvarite sami, v vidu aktualne družbeno-politične, predvsem domače ekonomske, situacije pa velja omeniti tudi, da omenjeni KUD ponuja brezplačne učne ure klavirja za ukrajinske otroke.

A brez panike, zlobnih misli in namenov, tako značilnih za slovensko spletno sfero! Kot gre razbrati iz objave na spletni strani, jih prostovoljno poučuje- in s tem nadaljuje svoje poslanstvo- Alina Efremova, ki je s svojo družino pribežala prek Romunije, Estonije in Španije. Ukrajinska učiteljica klavirja in koncertna mojstrica trenutno prostovoljno poučuje sedem otrok, starih med 6 in 15 let.

Zamenjajte slovensko nevoščljivost z nič manj slovensko umetnostjo
muz, ki po eni od interpretacij izvira iz višje resnice.
13 festivalskih dni na 4 prizoriščih: pričakujte obilico umetniških, poetičnih in koncertnih priložnosti za vse okuse

S slednjimi torej z družbeno angažirano noto organizatorji nagovarjajo problematiko neenakomerne razporejenosti med spoloma na glasbeni sceni, kot zapišejo sami. Tako nadaljujejo z družbeno angažiranimi aktivnostmi ter javnim diskurzom pobude enakosti na mariborski in širši glasbeni sceni.

Pobuda je zrasla iz prvega, drugega in tretjega festivala Skuštrane in bradati, s poslanstvom spodbujanja žensk k večjem vključevanju v glasbo. Hkrati pa spodbuja moške k angažiranemu, bolj aktivnemu pristopu na tem področju.

Festival bodo odprli (in zaključili) Codovci; danes 29. avgusta ob 20. uri v Kaveniji z nastopom Vesne, ki jo bo spremljal Bratko Zavrnik.

Izpostaviti velja večerne nastope v parku Muzeja narodne osvoboditve Maribor, med njimi predvsem sklepnega (10. septembra ob 19. uri), ko se bo odvil koncert Coda bandov “v različnih odtenkih muzike”, dan pred tem pa bo na istem prizorišču moč prisluhniti vsem trem hišnim zasedbam na enem koncertu – NoStress UkestraVokalkam in MePZ KUD Coda.

Organizatorji izpostavljajo še prihajajočo nedeljo, 4. september, ki da “bo prelomen za našo mentorico Nino Fajertag“, ki bo v Kaveniji ob 20.00 prvič uradno nastopila z zasedbo Scats in swing – jazz – rockabilly variacijami.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: