40 let rumene rutice, ki v prometu varuje najmlajše in opozarja voznike

Letos obeležujemo 40 let od zakonske uvedbe rumene rutice, ki je obvezna za prvošolce in drugošolce. Z njo so otroci bolj vidni, ostali udeleženci v prometu pa nanje bolj pozorni.

V četrtek se v šole vrača 194.554 osnovnošolcev, rumeno rutko pa si bo prvič nadelo 20.797 prvošolk in prvošolcev, ki spadajo med najranljivejše udeležence v prometu.

Pristojne ustanove svetujejo, naj starši skupaj z otrokom prehodijo šolsko pot še pred začetkom šolskega leta, nato pa otroka spremljajo na poti do šole in nazaj ter ob tem utrjujejo znanje o varnem vedenju v prometu.

Voznike pa po drugi strani opozarjajo, da je treba hitrost vožnje prilagoditi razmeram na cestah, pripetost z varnostnim pasom pa je izjemnega pomena za varno vožnjo vseh potnikov.

Vozniki naj spoštujejo ustrezno varnostno razdaljo, za volan pa naj vedno sedejo le trezni, jih pozivajo.

V četrtek bodite na cestah še posebej previdni.
AMZS: Skrb za varnost najmlajših v prometu naj bo celoletna

Ne glede na to da pristojni stalno opozarjajo na previdnost in pomen upoštevanja prometnih predpisov v okolicah šol, vrtcev in ob šolskih poteh, policija ugotavlja, da se tam vedno najde kakšen prehiter voznik.

Zato so v Celju ob včerajšnjem začetku akcije Še 365 dni! preventivno poudarili, da naj bo skrb za varnost v prometu celoletna, ne le ob začetku šolskega leta.

Akcija Avto-moto zveze Slovenije z naslovom Še 365 dni! bo v organizaciji društev in klubov AMZS potekala v 24 krajih po Sloveniji.

Vključeni v akcijo bodo ta teden s preventivnimi aktivnostmi voznike opozarjali, da se otroci vračajo na šolske poti in da morajo vozniki paziti na otroke na cestah vse leto.

Policija opozarjajo starše, da naj tudi z lastnim zgledom poskrbijo za to, da bodo naučili otroke pravilnega obnašanja in ravnanja v cestnem prometu.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: