Gazprom zmanjšuje dobave francoskemu Engieju; ponovno bo tudi ustavil dobavo plina preko Severnega toka

Francoska energetska skupina Engie je v torek poročala, da je ruski Gazprom napovedal zmanjšano dobavo plina zaradi pogodbenega spora, kar je poglobilo zaskrbljenost glede oskrbe Francije z energijo.

Francoska družba v sporočilu za javnost 
ni navedla podrobnosti spora z Gazpromom.
Iz Engieja so sporočili, da so že sprejeli ukrepe za zaščito.

Gazpromova dobava plina se je že znatno zmanjšala od začetka ruske vojne v Ukrajini februarja; na zgolj 1,5 teravatne ure (TWh) v zadnjih mesecih, so sporočili iz Engiea.

Za primerjavo: še leta 2021 je rusko podjetje po podatkih analitikov Morningstara Engieju dostavilo 121 TWh plina, kar pomeni, ker je pomenilo, da je Francozom zgolj Gazprom zagotovil petino plina.

“Jasno je, da Rusija uporablja plin kot vojno orožje, zato se moramo pripraviti na najslabši možni scenarij popolne prekinitve dobave,” je za radijsko postajo France Inter povedala francoska ministrica za energetski prehod Agnes Pannier-Runacher.

“Engie je že zagotovil dovolj plina za izpolnjevanje svojih obveznosti do strank in lastnih potreb ter je uvedel več ukrepov za znatno ublažitev neposrednega finančnega in fizičnega pritiska, ki bi lahko bil posledica prekinitve Gazpromove dobave plina,” so sporočili.

Plinovod Severni tok oziroma Severni tok 1.
Gazprom bo v sredo ponovno ustavil dotok plina preko Severnega toka

Še ena neprijetna novica s strani Gazproma je danes doletela Evropo. Slednjo je ruski energetski gigant obvestil, da bo od srede za tri dni Nemčiji prekinil dobavo preko plinovoda Severni tok 1 in sicer zaradi vzdrževanja.

Evropske države se zdaj bojijo, 
da plin prihodnji konec tedna po ceveh ne bo več pritekel.

“Evropske države, Kanada, ZDA in Velika Britanija so uvedle sankcije proti Ruski federaciji, ki ne omogočajo normalnega izvajanja vzdrževalnih in popravljalnih del, prav tako pa ne dovoljujejo zakonite registracije vračila sestavnih delov in sklopov na njihova operativna mesta,” so ob tem uradniško togo sporočili iz Kremlja.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: