Vlada potrdila zvišanje neobdavčenega nadomestila za prehrano; imenovana nova državna sekretarka

Vlada je na današnji dopisni seji v luči prehranske draginje zvišala znesek, 
do katerega se povračilo stroškov za prehrano med delom ne všteva v davčno osnovo - Dr. Aido Kamišalić Latifić je imenovala za novo državno sekretarko v Službi za digitalno preobrazbo

Vlada je danes izdala spremenjeno Uredbo o davčni obravnavi povračil stroškov in drugih dohodkov iz delovnega razmerja, obvešča na svoji spletni strani.

Zaradi podražitev hrane, ki vplivajo tudi na višje stroške zaposlenih za prehrano med delom, prilagajajo davčno obravnavo povračil teh stroškov in po lastnem zatrjevanju tudi na ta(k) način blaži prehransko draginjo.

S spremenjeno uredbo zvišuje znesek, do katerega se povračilo stroškov 
za prehrano med delom ne všteva v davčno osnovo.

Za vsak dan, ko je delojemalec na delu prisoten štiri ure ali več, neobdavčen znesek zvišujemo s 6,12 evra na 7,96 evra.

Če je delojemalec na delu prisoten deset ur ali več, pa se neobdavčen znesek zvišuje z 0,76 evra na 0,99 evra za vsako dopolnjeno uro prisotnosti na delu po osmih urah prisotnosti na delu.

Spremenjena uredba za povračila stroškov 
se bo začela uporabljati za september 2022.
Delavci, malica, gradbišče.
Sprememba bi lahko pozitivno vplivala na gradbeniški sektor.
Dr. Aida Kamišalić Latifić je nova državna sekretarka v Službi za digitalno preobrazbo

Vlada je na današnji dopisni seji tudi razrešila državnega sekretarja Mateja Kalana na Službi za digitalno preobrazbo in na to mesto imenovala dr. Aido Kamišalić Latifić.

Dr. Aida Kamišalić Latifić je docentka za področje informatike na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru in članica skupine Blockchain Lab:UM.

Doktorirala je leta 2014 s področja računalništva in informatike. Tekom doktorskega študija je bila gostujoča raziskovalka na Univerzi Rovira in Virgili v Tarragoni, Španija.

Ima skoraj dvajset let izkušenj na področjih 
raziskovalnega, pedagoškega in projektnega dela. 
Januarja 2020 ji je bil podeljen naziv Inženirka leta.

Njena raziskovalna področja vključujejo podatkovne tehnologije, velepodatke, tehnologijo veriženja blokov in medicinsko informatiko. Je ena izmed začetnikov iniciative EduCTX. Ta platforma je prejela eNagrado 2019 za najboljši projekt s področja računalništva in informatike.

Je tudi soavtorica več znanstvenih člankov, objavljenih v priznanih revijah ter solastnica izuma s področja tehnologije veriženja blokov, še navajajo na vladni spletni strani.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: