Zahodni MSM in uradni Kijev: Težko pričakovana protiofenziva na jugu Ukrajine se je pričela! Realno stanje: zavzeta vasica na nikogaršnji zemlji edini uspeh petih protinapadov

Zgodba je znana in prežvečena: ukrajinsko vodstvo na čelu s predsednikom judovskega porekla Zelenskim je od julija večkrat napovedalo veliko protiofenzivo na jugu, do te pa bodisi nikoli ni prišlo, bodisi so vsi zametki neslavno propadli.

Enako naj bi bilo po neodvisnih poročilih, 
ki jih je moč zaslediti na spletnih družbenih omrežjih, 
predvsem Twitterju in Telegramu, tudi tokrat. 

Dominantni mediji tako poročajo, da so v ponedeljek ukrajinske sile sporočile, da so prebile ruske črte v regiji Herson in prisilile separatistične enote Donecka in ruske marince k umiku. Podrobnosti o tem, katera lokacija, niso znane, navajajo.

Že tukaj nastopi velika težava pri iskanju objektivnosti o dogajanju v Ukrajini- 
natančno se ve, za katero lokacijo gre, govora pa je o nepomembni, 
po nekaterih navedbah celo zapuščeni vasici Suhoj Satvok, 
precej severovzhodno od mesta Herson. 

Kot poročajo viri, so Ukrajinci poskušali napredovati z dvema motoriziranima pehotnima brigadama v kombinaciji z oklepno in artilerijsko zaščito na petih mestih vzdolž fronte, a so bili njihovi napadi odbiti povsod, razen v omenjeni vasici, kjer so napredovali nekaj kilometrov, a z velikimi izgubami

Uradno poročilo ruskega obrambnega ministrstva je sicer- kot vedno- zelo skopo, ni pa ga moč (docela) potrditi oz. neodvisno preveriti, prav tako kot vedno. Takole navaja: “Ukrajinske enote so poskusile ofenzivo v regijah Nikolajev in Herson z velikimi izgubami: 560 ljudi, 26 tankov, 23 bojnih vozil pehote in dve letali Su-25.”

Smeri včerajšnjega ruskega prodora pri Donecku.
Je ukrajinska protiofenziva zgolj dimna zavesa zaradi novih ruskih napredovanj v Donbasu in Harkovu?

Mnenje glede morebitnega uspeha morebitne ukrajinske protiofenzive je, vsaj kar se strokovnjakov tiče in to ne samo neodvisnih, konstantno že ves čas spopadov in je bilo tako tudi pri bitkah v regiji Lugansk.

Še najbolje ga opredeljuje sledeč zapis na omrežju Twitter: 
"Ta fronta je bila vedno precej mobilna, nima utrdb, kot so v Donbasu. 
Zdaj pridobiš lokacijo in jutri izgubiš dve, če napadeš brez potrebne moči, 
kar je že videno. 
Tudi na tem zemljevidu lahko opazite, da sta v eni sami uri dve lokaciji pod ukrajinskim nadzorom (Kiselevka in še ena na severu) pod ruski nadzor. 
Če ne bodo občutneje napredovali proti Hersonu, niso ta napredovanja nič posebnega."
Ukrajinci imajo torej obratno-sorazmerne težave kot Rusi, poudarjajo neodvisni opazovalci. Prvi imajo bojda za boj motiviranih vojake, a nimajo dovolj kakovostne opreme/orožja, drugi ravno obratno. 
Še bližje resnici je, da gre za bolj ali manj za pozicijsko vojno, skorajda na las podobni prvi svetovni v Evropi, kjer nihče noče (več) biti topovska hrana, tako da so tudi trditve o motiviranosti zelo vprašljive, ne glede na vojskujočo se stran.
Posnetek, ki je včeraj razburjal svetovni splet:
popoln prikaz ukrajinske klavnice in propagande.

K temu je treba dodati, da za Ukrajino neugodne vesti prihajajo tudi iz drugih delov fronte: ruske enote naj bi zavzele dolgo naskakovano utrdbo v Pisku/Pesku, predmestju Donecka, tako da lahko zdaj napredujejo v smeri zahoda in Pervomajskega.

Kot že tolikokrat dosedaj, “so se Ukrajinci iz območja umaknili”, zato se šteje, da so mesto zavzeli Rusi. Napadi se nadaljujejo na območju Avdiivke, pa tudi Marinke in Opitnega. Ukrajinski generalštab naj bi vmes potrdil, da so ruske enote zavzele tudi Udi na širšem območju Harkova. “Pravzaprav je verjetno,” poročajo na spletu, “da so ga popolnoma osvojili Rusi.”

Ukrajinski protinapadi na mejah regije Herson.
Razvoj dogodkov potrjuje napovedi

Pred kakšno uro so splet sicer zavzeli novi posnetki eksplozij ob delno onesposobljenem Antonivski/Antonovski mostu čez Dneper v mestu Herson, po navedbah pa naj bi bilo zadeto improvizirano trajektno pristanišče.

V odgovor je Kiril Stremousov, ruski upravnik mesta zapisal, da je bila v mestu, na območju okrožja Tauride, danes zjutraj likvidirana ukrajinska diverzantsko-izvidniška skupina.

Novo statistiko je obavilo tudi rusko obrambno ministrstvo: trdi, da je “zaradi poraza ukrajinske ofenzive na območju Nikolajev-Krivoj Rog in drugih smereh sovražnik utrpel znatne izgube. Šlo naj bi za 46 bojnih vozil pehote, 37 drugih oklepnih bojnih vozil in več kot 1200 vojakov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: