Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o predoziranjih zaradi drog opozorila o povečanem številu smrtnih primerov; več kot polovica primerov v ZDA

Ob današnjem mednarodnem dnevu ozaveščanja o predoziranjih zaradi drog v društvu Stigma opozarjajo, da se v svetu in v Sloveniji število smrti zaradi predoziranj z drogami povečuje.

V društvu se zato med drugim zavzemajo za uvedbo zdravila nalokson, ki je poleg varnih sob za uporabo drog ključna aktivnost za preprečevanje smrtnih predoziranj.

Od marca 2021 je nazalni nalokson dostopen uporabnikom Centrov za preprečevanje in zdravljenje odvisnih od prepovedanih drog, a ukrep po mnenju društva ne doseže zadostnega števila uporabnikov, zato vztrajajo, da je potrebna še večja dostopnost.

V Sloveniji pa prav tako še vedno obstajajo tudi potrebe po varnih sobah. 

Vzpostavitev varnih sob namreč ne povzroči povečanja uporabe drog, niti ni zaznane povečane kriminalne aktivnosti, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Med pandemijo je upadla poraba rekreativnih drog, kot je ekstazi.
(Foto: MART PRODUCTION, Pexels.com)
Kako je na uporabo drog vplivala začetna faza pandemije?
V luči minulega svetovnega dogajanja je zanimivo predvsem 
Evropsko poročilo o drogah: Trendi in razvoj 2021.

Takratne razpoložljive informacije kažejo, da je morebitno zmanjšanje porabe drog, opaženo med prvotnimi omejitvami gibanja, hitro izginilo, ko so se ublažili ukrepi za omejevanje socialnih stikov.

Na splošno se zdi, da je bilo manj zanimanja potrošnikov za droge, ki so običajno povezane z rekreativnimi dogodki, kot je MDMA (ekstazi), in večje zanimanje za droge za uporabo doma.

Vendar sta bila popuščanje omejitev gibanja in potovanj 
ter vrnitev nekaterih druženj poleti 
povezana s ponovnim zvišanjem ravni uporabe.

Treba je poudariti, da je raziskava nastala po izstopu Velike Britanije iz EU, ta pa velja za eno večjih tržišč s prepovedanimi drogami.

Med 2479 odvisniki v Sloveniji je največ tistih heroinskih.
(Foto: MART PRODUCTION, Pexels.com)
V Sloveniji največ uporabnikov heroina, sicer pa najbrž kanabisa

Januarja letos je sicer Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) objavil evidenco obravnave uporabnikov drog, vprašalnik o neprekinjeni obravnavi, s katerim intervjuvajo vse osebe, ki so neprekinjeno v rednem programu obravnave zaradi uživanja prepovedanih drog.

Leta 2020 je bilo tako v neprekinjeni obravnavi v Sloveniji 2479 uporabnikov prepovedanih drog.

Največ uporabnikov prepovedanih drog, ki so neprekinjeno v obravnavi Centrov za preprečevanje in zdravljenje odvisnosti od prepovedanih drog, je kot njihovo glavno drogo v letu 2020 navedlo heroin, teh je bilo 43,2 odstotka.

32,7 odstotka jih je- rahlo preseneteljivo- navedlo, da niso uporabljali nobene prepovedane droge, izhaja iz evidence obravnave uporabnikov drog, 10,3 odstotka uporabnikov je navedlo, da je kot glavno drogo uporabljalo benzodiazepine, 6,7 odstotka kanabis in 4,5 odstotka kokain.

60,3 odstotka uporabnikov prepovedanih drog je odgovorilo, da leta 2020 ni uporabljalo prve dodatne droge, 15,1 odstotka jih je uporabljalo kokain, 11,2 odstotka je kot dodatno drogo uporabljalo benzodiazepine, 7,8 odstotka kanabis in 2,1 odstotka heroin.

82,6 odstotka uporabnikov prepovedanih drog, ki so bili neprekinjeno v obravnavi, je navedlo, da v zadnjem letu niso uporabljali druge dodatne droge. 20 odstotkov uporabnikov je leta 2020 uporabilo alkohol.

Alkohol je možno registrirati kot eno izmed drog, 
ki sestavljajo problem odvisnosti, 
kadarkoli je prisoten v kombinaciji s prepovedanimi drogami.

Za konec še aktualna objava s spletnega omrežja Twitter, s priloženimi srhljivimi posnetki iz ZDA. Ogled odsvetujem tistim z rahlimi živci in občutljivim želodcem.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: