Poslanica ministra dr. Igorja Papiča ob začetku šolskega leta 2022/23: “Pouk se bo začel in končal v šolah!”

Jutri se začenja novo šolsko leto. 
Ob tej priložnosti je minister za izobraževanje, znanost in šport dr. Igor Papič namenil posebno poslanico učenkam, učencem, dijakinjam, dijakom, staršem ter zaposlenim v vzgoji in izobraževanju.
Kot je v objavi na vladni spletni strani zapisal pristojni minister, 
ga veseli, da v novo šolsko leto vstopamo mirno in dobro pripravljeni 
na izzive, ki so pred nami. 

Šole, obljublja, bodo varno, spodbudno in vključujoče okolje, predvsem pa prostor, v katerem mladi pridobivajo nova znanja in spoznanja, ki jim jih predajajo zaposleni v vzgoji in izobraževanju. Prepričan je, da je pred nami običajno šolsko leto, v katerem bosta znova v ospredju predvsem znanje in ustvarjalnost.

Posebna ministrova dobrodošlica gre 20.797 prvošolkam in prvošolcem, za katere zapiše, da bodo šolski prag prestopili prvič. Da bi se v šoli počutili dobro, želi, in pridobili odgovore na številna vprašanja, spletli nova prijateljstva, pa tudi, da bi jo radi obiskovali.

Dobrodošlica sicer velja prav vsem 194.562 učenkam in učencem 
ter okoli 79.000 dijakinjam in dijakom. 

“Šolsko leto, ki je pred nami, bo vsebinsko razgibano, skupaj bom snovali prenovo vzgojno-izobraževalnih programov in programskih dokumentov, vse pa bo naravnano v smeri celostnega pristopa zagotavljanja kakovostnega, vključujočega, pravičnega in trajnostno naravnanega sistema področja vzgoje in izobraževanja,” še zapiše minister.

Odrasli bi morali biti v okolici šol zgled odgovornega ravnanja.
Pouk se bo pričel in končal v šoli, zatrjuje minister!

Kar je za širšo javnost- če damo šolarje in starše za trenutek na stran- morda najbolj pomembno sporočilo, je ministrova najava, da se bošolsko leto 2022/2023 pričelo in zaključili v šoli.

Ob tem vse lepo naprošam, da upoštevamo osnovne higienske ukrepe in priporočila za preprečevanje prenosa in širjenja virusa Covid-19, ki so jih pripravili za to pristojni strokovnjaki.

Vrsta drugih vsebinskih izzivov, ki jih bomo reševali skupaj, naj bo usmerjena predvsem v dobrobit otrok, si želi minister, vse skupaj pa zavedajoč se, da s tem, ko ustvarjamo kakovosten izobraževalni sistem, gradimo uspešno družbo prihodnosti.

Posebno pozornost velja nameniti tudi varnosti otrok in mladih v prometu, poudarja. Šolske poti bodo v prihodnjih dneh in skozi šolsko leto polne različnih prevoznih sredstev, zato moramo vsi skrbeti za to, da se bodo posebej najmlajši na poti v šolo in iz nje počutili varne.

V šolah razvijamo in krepimo prometno znanje in veščine trajnostnega razvoja, hkrati pa izoblikujemo vrednote gibanja, zdravega načina življenja in pozitivnega odnosa do okolja. Gre za elemente trajnostne mobilnosti, ki jih v vzgojno izobraževalnih ustanovah privzgajamo skozi vse šolsko leto.

"Poskrbimo, da bomo odrasli zgled odgovornega ravnanja," 
še navaja minister dr. Igor Papič.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: