Umrl nekdanji sovjetski voditelj in Nobelovec Mihail Gorbačov; vrstijo se pokloni zahodnih voditeljev

V luči dogajanj na evropskem vzhodu, kajpak in kot oblika pritiska na aktualnega ruskega predsednika Putina; ne glede na razsežnost dela in lika Mihaila Gorbačova in njegovo ogromno vlogo v prelomnih zgodovinskih dogodkih.

(novica s komentarjem)

Svet je pozno sinoči obšla vest, da je po dolgi bolezni umrl Mihail Gorbačov, nekdanji sovjetski voditelj in Nobelov nagrajenec za mir.

Novico je sporočila ruska tiskovna agencija Tass, ki se sklicuje na Centralno klinično bolnišnico v Moskvi.

Star je bil 91 let, v zgodovini pa bo ostal zabeležen tudi kot 
zadnji sovjetski voditelj. 

S položaja je odstopil 25. decembra 1991, potem ko je državo neuspešno skušal reformirati s perestrojko in glasnostjo. Sovjetska zveza je nato po 69 letih razpadla.

V zgodovino se je sicer zapisal kot človek, ki je pomembno vplival na konec hladne vojne z Zahodom, ki je dopustil miren padec železne zavese in komunizma v vzhodnem bloku ter osamosvojitev podjarmljenih narodov v Sovjetski zvezi.

A zaradi slednjega je v Rusiji tudi osovražen, 
prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Mihail Gorbačov
(Avtor: RIA Novosti archive, image #359290 / Yuryi Abramochkin / CC-BY-SA 3.0; licenca: CC BY-SA 3.0; URL: https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=75246903)
Ob smrti Gorbačova se vrstijo pokloni zahodnih voditeljev

Iz zahodnih držav se sicer vrstijo pokloni ob smrti zadnjega sovjetskega voditelja in Nobelovega nagrajenca za mir Mihaila Sergejeviča Gorbačova, ki je odigral ključno vlogo pri koncu hladne vojne.

Na njegovo smrt se je odzval tudi ruski predsednik Vladimir Putin, ki je na kratko izrazil najgloblje sožalje in napovedal žalno sporočilo svojcem Gorbačova, medtem ko so se zahodni voditelji odzvali bolj čustveno in obsežno.

Številni so Gorbačova označili za velikega človeka in državnika, pozdravili njegovo vlogo pri končanju hladne vojne, hvalili njegov pogum ter prizadevanja za svobodo in za mir.

Spoštujejo ga predvsem v tujini, v Rusiji pa ga zaradi vloge pri razpadu Sovjetske zveze številni označujejo za izdajalca.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: