Zaključil se je 17. Blejski strateški forum, osrednji multilateralni dogodek Ministrstva za zunanje zadeve

Na forumu je sodelovalo 2.000 udeležencev, več kot 160 panelistov in govorcev iz celega sveta, štiri predsedniki držav in vlad, 15 zunanjih ministrov, predsednica Evropske komisije in drugi visoki predstavniki evropskih in mednarodnih institucij ter predstavniki gospodarstva, akademske sfere in civilne družbe.

“17. Blejski strateški forum je presegel naša pričakovanja. Izjemno sem ponosna na organizacijo, vsebinske razprave, razpravljalce in ustvarjalce foruma. Dokazali smo, da lahko majhna Slovenija z močno diplomacijo uspešno gradi mostove in zaupanje,” je ob tem povedala ministrica za zunanje zadeve Tanja Fajon.

Kot na vladni spletni strani navaja Ministrstvo za zunanje zadeve, je slednja skupaj z zunanjimi ministri Španije, Turčije, Portugalske, Islandije, Poljske, Avstrije ter državno sekretarko za evropske zadeve na ministrstvu za Evropo in zunanje zadeve Francije in generalno sekretarko Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (OVSE) sodelovala na panelu z naslovom “Koliko Evrop je Evropa?”.

Razprava je bila namenjena vprašanjem o vlogi EU v prihodnosti in njenem učinkovitem odzivanju na ključne globalne izzive. “Letošnja jesen bo velika preizkušnja za Unijo, še posebej, ker bomo morali državljanom pojasniti energetske ukrepe, ki bodo vplivali na njihova življenja. To je še en dodaten razlog, da ostanemo enotni,” je poudarila Fajonova.

Ob robu foruma je ministrica Fajon opravila tudi številna dvostranska srečanja, in sicer z zunanjimi ministri Hrvaške, Turčije, Španije 
ter že omenjeno francosko državno sekretarko.

Srečala se je tudi z visokim predstavnikom mednarodne skupnosti v Bosni in Hercegovini Schmitom, namestnikom pomočnika državnega sekretarja ZDA Escobarjem, stalnimi predstavniki Bocvane, Malavije, Senegala, Svetega Vincencija in Grenadine, Egipta in Kiribatija pri Združenih narodih ter s kolegi iz Albanije, Kosova, Črne gore in Severne Makedonije.

Kam pluje Evropa,
so se na Bledu spraševali udeleženci foruma.

Blejski strateški forum je vodilna mednarodna konferenca 
v Srednji in Jugovzhodni Evropi ter edinstvena, odprta in vključujoča platforma o ključnih izzivih Evrope v 21. stoletju. 

V 16 letih je skupno gostil že več kot 10.000 udeležencev iz 100 držav, 
več kot 30 vodij držav in vlad, več kot 300 ministrov in več kot 100 predstavnikov mednarodnih organizacij.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: