Putin se je odzval na smrt Gorbačova

Po predvčerajšnji objavi smrti nekdanjega sovjetskega voditelja Mihaila Gorbačova, ki je preminil v 91. letu, se je pozornost svetovne javnosti pričakovano usmerila k ruskemu voditelju Vladimirju Putinu.

Putin je namreč že ob najavi ruske oborožene intervencije v Ukrajini konec Sovjetske zveze označil za “pravo tragedijo” za Rusijo in “največjo geopolitično katastrofo stoletja”. Gorbačovu, zadnjemu voditelju ZSSR, je očital, da se je uklonil zahtevam zahrbtnega in dvoličnega Zahoda.

Včeraj je Putin pričakovano ponudil kratko spravljivo sporočilo, menijo pri New York Timesu. Gorbačova je označil za “državnika”, ki je “globoko razumel, da so reforme nujne” in “si prizadeval ponuditi lastne rešitve za pereče probleme”.

A Putin ni omenil vojne v Ukrajini, opozarjajo, 
kjer Rusija negira prav Gorbačovovo dediščino.

Smrt Mihaila Gorbačova v luči ukrajinske vojne.

Kremelj Gorbačova ne bo častil kot druge nekdanje voditelje

Kolumna ruske državne tiskovne agencije namreč navaja, da je Gorbačov “služil kot ponazoritev, da lahko dobri nameni nacionalnega voditelja ustvarijo pekel na zemlji za celotno državo.”

Američani nasprotno lastno izpostavljanje pozitivnosti Gorbačova predstavljajo kot globalni odziv. Poudarjajo, da so se zahodni voditelji spominjali Gorbačova kot poštenega reformatorja in ga hvalili kot vizionarja.

Mnenju uradne Moskve se pridružujejo tudi na Kitajskem, kjer njegova politična zapuščina velja za opozorilno zgodbo, kaj se lahko zgodi ob nenadnem propadu sistema.

Glede na to, da tam vlada komunistična partija, 
takšna drža seveda ne preseneča.

Pri NYT še opozarjajo, da gre reakcijo Kremlja vrednotiti v luči dogajanja v Ukrajini. Ruski predsednik, se je namreč znova odločil, da se bo izognil splošni mobilizaciji oziroma množičnemu vpoklicu v vojsko.

Ta poteza se zdi strateška. Putin poskuša ohraniti notranjepolitično stabilnost in preprečiti morebitno obsežno javno reakcijo.

Čeprav je Kremelj prejšnji teden izdal ukaz o povečanju ciljne velikosti vojske za 137.000 pripadnikov, so analitiki mnenja, da se zdi, da Putin še vedno namerava večati vojaške vrste z agresivnim novačenjem in ne z obsežnim vpoklicem.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: