Slovenski film, ki je razbesnel Srbijo in končal na hrvaških naslovnicah: “Safari Sarajevo” kmalu na festivalska platna

Srbi so besni, poudarja hrvaški Jutarnji list.
Gre za pretresljiv film slovenskega režiserja Mirana Zupaniča: 
"Bogati tujci so plačevali za pobijanje civilistov v obleganem Sarajevu, izhodišče za avanturiste safari lova za ljudmi pa je bil Beograd."

Več kot dve desetletji stare pretresljive zgodbe o obleganju Sarajeva so dobile svojo bolečo ekranizacijo. Dokumentarni film “Sarajevski safari” slovenskega režiserja in scenarista Mirana Zupaniča je namreč temačna zgodba o bogatih tujcih, ki naj bi prišli na položaje Vojske Republike Srbske v okolici Sarajeva in plačevali za možnost streljanja in ubijanja civilistov.

Na letošnjem festivalu dokumentarnega filma Al Jazeera Balkans Documentary Film Festival bodo prikazali film, ki “premika meje tolerance v razumevanju vojne”, poroča istoimenski portal.

Slovenski režiser v pogovoru za omenjeni medij trdi, da je bil “izhodišče za takšne avanturiste, ki so se podali na safari lov za ljudmi, Beograd. “Beograd je takrat imel normalne letalske povezave s tujino, potem pa je obstajal poseben logistični dogovor. Ena od prič pravi, da so jih iz Beograda s helikopterjem jugoslovanske armade prepeljali na Pale, druga pa je prevoz potekal po cesti. Gostje so bili razvrščeni v razrede; bogatejši in vplivnejši so zelo verjetno imeli udobnejše pogoje za potovanje v Sarajevo.«

Režiser navaja, da so na položaje nad obleganim Sarajevom prihajali Američani, Kanadčani, Rusi in Italijani. Opisuje jih kot “dovolj močne in bogate ljudi z zelo specifičnim psihološkim profilom”.

Sarajevo med vojno; naselje in stadion Grbavica.
(By LT. STACEY WYZKOWSKI - http://www.dodmedia.osd.mil/,
Javno vlasništvo, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=2194764)
Safari Sarajevo: za možnost ubijanja otrok se je plačevalo več

Tujci- šokantno zatrjuje film- so za tako vrsto športa plačevali ogromne vsote denarja, ena od prič pa navaja, da so bile cene višje, če si zadel otroka. Zanje so, kot kaže, imeli posebne tarife.

Film “Sarajevski safari” je medtem deležen ostrih odzivov iz Republike srbske: “Predstavniki vlade vseh političnih strank v Republiki srbski se morajo takoj odzvati na monstruozne trditve v Zupaničevem filmu in zahtevati prepoved predvajanja tega škandaloznega filma,« je povedal Darko Babalj, poslanec Srbske demokratske stranke (SDS) v Državni skupščini RS.

Predsednica Republike srbske Željka Cvijanović je izjavila, da so v tej entiteti BiH sposobni “obračunati z vsemi ponarejevalci, ki skušajo na različne načine prikazati dogodke iz pretekle vojne v BiH”.

Ostri odzivi prihajajo tudi iz Srbije. Direktor republiškega centra za raziskovanje vojne, vojnih zločinov in iskanje pogrešanih Milorad Kojić trdi, da gre za “bolno izmišljotino”, za tabloid Blic pa je prav tako navrgel, “da je treba njenega avtorja zdraviti”.

Festival dokumentarnega filma Al Jazeera Balkans bo za nameček potekal prav v Sarajevu, in sicer od 9. do 13. septembra, v tem času pa naj bi kontroverzni film doživel premiero.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: