Zaradi stavke Lufthansinih pilotov odpovedani leti med Brnikom in Frankfurtom, na nemških letališčih kaotično

Lufthansini piloti danes stavkajo, zaradi česar je moral nemški letalski prevoznik odpovedati več letov po Evropi.

Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), sta odpovedana tudi jutranji in popoldanski let v Frankfurt ter popoldanski in večerni let s frankfurtskega na brniško letališče.

Medtem ko sta bila leta iz oz. v Franfkurt na Brnik odpovedana že včeraj, so bili prihodi in odhodi iz Münchna na Brnik pozno popoldne še predvideni.

Na Fraportu Slovenija so včeraj za STA pojasnili, da ne izključujejo možnosti, da bi zaradi nastalih razmer prišlo do sprememb tudi pri sobotnih letih.

Lufthansini piloti bodo stavkali zaradi spodletelih pogajanj o plačah, je v četrtek sporočil njihov sindikat Cockpit. Družba je za danes odpovedala okoli 800 letov, kar bo po njihovih izračunih prizadelo okoli 130.000 potnikov.

Stavka se je začela minuto čez polnoč in bo trajala cel dan, še poroča STA.

Bo breme stavke pilotov Lufthanse prevzela Star Alliance?
Na nemških letališčih kaotično, odpovedanih tudi 13 letov na Hrvaško

Hrvaški Jutarnji list (JL) poroča, da bodo pri Lufthansi danes vendarle opravili po eno rotacijo med državama in sicer med Münchnom in Zagrebom ter Frankfurtom in Puljem.

JL, ki se sklicuje na spletni portal Croatian Aviation, še navaja, da so odpovedani leti na že omenjeni povezavi Zagreba s Frankfurtom, na seznam pa je treba dodati še dva dalmatinska bisera, Split in Dubrovnik, od koder ni povezav še v München.

Potniki bodo sicer premeščeni na druge lete letalskih prevoznikov skupine Lufthansa (Austrian Airlines, Eurowings) in na lete Croatia Airlines. Treba je dodati, da gre za povezave/prevoznike znotraj skupine Star Alliance, ki velja za največjo skupnost več letalskih družb, ki prevažajo potnike po vsem svetu.

V zvezi s celotnim dogajanjem je prav tako treba poudariti, da so v primeru stavke znotraj podjetja/letalskega prevoznika potniki v skladu s predpisi Evropske komisije upravičeni do odškodnine. Na ravni celotne mreže je bilo samo danes odpovedanih več kot tisoč poletov, kar pomeni, da bodo končni stroški najbrž enormni.

Stavka zadeva vse lete z nemških letališč, razen letov že omenjenega Lufthansinega hčerinskega podjetja Eurowings. Letala Lufthanse, ki se nahajajo v tujini, se bodo v Nemčijo vrnila danes, potniki, ki bodo imeli vmesni postanek v Nemčiji, pa bodo lahko nadaljevali pot do končne destinacije šele konec tega tedna.

Gre za drugo večjo stavko v samo nekaj tednih. Že konec julija je bila Lufthansa zaradi stavke zemeljskega osebja prisiljena odpovedati več kot 1000 letov.

Sindikat pilotov zahteva 16-odstotno zvišanje plač za svoje člane, 
kar pa vodstvo nemškega prevozniškega giganta doslej zavrača. 
"Za trenutno stavko nimamo niti najmanjšega razumevanja. 
Lufthansa je pilotom ponudila več kot ugoden paket," so sporočili iz uprave.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: