Devet migrantov se je utopilo, ko jih je na desetine odneslo v Rio Grande

Množica je mejno reko prečkala v bližini Eagle Passa, mesta na jugu Teksasa, ki je v zadnjem letu postalo glavna vstopna točka za migrante – Ob deveterici mrtvih še 37 rešenih so sporočili ameriški uradniki

Močno deževje, ki je v minulem odbodju zajelo jug ZDA, je povzročilo, da je Rio Grande nekaj metrov višji kot običajno, česar pa številni migranti niso upoštevali, zato so jih odnesli močni tokovi. Posledično te dni od tam poročajo o številnih reševanjih v obmejnem območju, ki se včasih končajo tudi tragično.

Rick Pauza, predstavnik urada za carinsko in mejno zaščito v Laredu v Teksasu, je tako v izjavi za javnost dejal, da oblasti nadaljujejo iskanja s pomočjo lokalnega gasilskega oddelka in šerifovega urada, poroča New York Times.

Poleg devetih umrlih migrantov je bilo med skupno 56 migranti rešenih še 37, vse pa so na samem kraju pridržale oblasti ZDA. Mehiške oblasti so ujele še 39 migrantov, vsi pa so bili del večje skupine.

Mediji poročajo, da so utopitve postale vsakdanji pojav na tem delu meje; domačini so novinarjem zaupali, da običajno pride do kar ene na dan, včasih pa še več. Tako so pred približno dvema mesecema v istem dnevu zabeležili kar 12 utopitev; šest na mehiških in šest na ameriški strani in to po tem, ko je druga velika skupina poskušala nezakonito vstopiti v ZDA.

Starost umrlih je različna; tako so zabeležili smrt 3-letnega otroka, ki je v reko zdrsnil iz rok strica, njegovega mlajšega brata, še dojenčka, pa jim je uspelo rešiti in ga trenutno zdravijo v bolnišnici v San Antoniu.

V ZDA trenutno beležijo pravi naval Venezuelcev.
(Foto: Marcelo Renda, Pexels.com)
Nekoč miren odsek meje je postal eden najbolj obleganih ilegalnih migrantskih prehodov v Teksas

Med četrtkovo akcijo so lokalni gasilci uporabili hitro reševalno ladjo, a kljub temu naleteli zgolj na trupla; tako so na območju reke našli truplo mladeniča, oblečenega le v spodnje perilo, pa trupla treh moških, stisnjenih ob robu teksaške strani reke.

Od začetka proračunskega leta 2022 so na tem območju prestregli že 376.000 migrantov, kar je dvakrat več kot v enakem obdobju lani. Samo julija so mejni agenti na območju Del Ria našteli 50.000 migrantov, kar je enakovredno številu, ki je včasih pokrivalo obdobje dveh do treh let.

Julija se je sicer prav v San Antoniu v traktorski prikolici, ki ni imela funkcionalne klimatske naprave, zadušilo 53 migrantov, kar je ameriško javnost znova opozorilo na srhljive razsežnosti tihotapskih poslov. Število smrtnih žrtev se običajno vzpenja v poletnih mesecih, ko je tudi več deževja, kar pomeni lažje prečkanje puščave v Arizoni, a tudi smrtno nevarno povišane vode mejnih rek.

Na že omenjenem območju Eagle Passa sicer naštejejo največ Venezuelcev; pravzaprav je to kar njihova vstopna točka v ZDA. Slednji bežijo pred gospodarskimi in političnimi pretresi v svoji državi, obmejne patrulje pa so jih zgolj v prvih devetih mesecih tega leta naštele kar 110.467, v primerjavi s 47.408 v celotnem letu 2021.

Priprli so tudi okoli 10.000 Kubancev, še eno skupino, ki znova prihaja v vedno večjem številu; zaradi gospodarske negotovosti in političnih nesoglasij in zatiranja.

Brez dovoljenja je v ZDA samo septembra lani vstopilo tudi 13.000 Haitijcev, kar je dogodek, ki označuje začetek zadnje humanitarne krize. Poudariti je potrebno, da so iz ZDA od marca 2020 izgnali več sto tisoč migrantov, pretežno nazaj v Mehiko. A tistih iz daljnih držav – Azijcev, Afričanov in Južnoameričanov, med njimi večinoma Venezuelcev – Mehika ne sprejema.

V prvih 10 mesecih letošnjega leta so tako v ZDA sprejeli že več kot 1,8 milijona ljudi, do konca septembra pa naj bi število preseglo dva milijona, kar je rekordno visoko.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: