Erdogan Moskvi ponudil posredovanje v sporu glede nuklearke v Zaporožju; tam danes pokopali Gorbačova

Turčija lahko posreduje v sporu glede ukrajinske jedrske elektrarne v Zaporožju, ki so jo zasedli ruski vojaki, je danes v telefonskem pogovoru z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom dejal turški voditelj Recep Tayyip Erdogan.

Kot je dejal, lahko Turčija odigra vlogo posrednika, kot je to storila pri dogovoru glede izvoza ukrajinskega žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč, je sporočilo turško predsedstvo.

Voditelja sta v pogovoru potrdila namero o širitvi trgovinskih in gospodarskih vezi, vključno s spodbujanjem skupnih strateških projektov v energetskem sektorju, so sporočili iz Kremlja.

Erdogan in Putin ostajata zavezana gradnji prve turške jedrske elektrarne Akkuyu v skladu z načrtom, so sporočili iz Ankare.

Pogovore o tem bosta nadaljevala sredi septembra v Uzbekistanu, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Fotografija je simbolična.
(Foto: NataEv CH on Pexels.com)
V Moskvi pokopali Gorbačova

Na tisoče ljudi se je danes v Moskvi poklonilo zadnjemu sovjetskemu voditelju in Nobelovcu Mihailu Gorbačovu, ki so ga nato pokopali poleg žene Raise na pokopališču Novodevičje.

Gorbačovu so se ljudje poklonili v Domu sindikatov blizu Kremlja, tako kot pred njim številnim drugim sovjetskim voditeljem, še prenaša STA.

Ljudje, stari in mladi, Rusi in tujci, so pred odprto krsto, ob kateri je stala častna straža, polagali rdeče nageljne.

Kljub velikemu spoštovanju Gorbačova na Zahodu se zaradi ruske invazije na Ukrajino in posledičnih sankcij noben vodilni evropski politik ni udeležil pogreba.

Izjema je bil le madžarski premier Viktor Orban in veleposlaniki glavnih zahodnih držav v Moskvi. Kot napovedano, se pogreba zaradi obveznosti ni udeležil tudi ruski predsednik Vladimir Putin.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: