Minister dr. Aleksander Jevšek na neformalnem zasedanju Sveta EU za splošne zadeve v Pragi

Primarna naloga kohezijske politike je zmanjševanje razvojnih razlik med regijami, kar je možno le z dolgoročnim načrtovanjem strukturnih reform in naložb, poroča na vladni spletni strani Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Pristojni minister dr. Aleksander Jevšek se je 1. in 2. septembra 2022 udeležil naslovno omenjenega neformalnega zasedanja v Pragi, ki ga je sklicalo češko predsedstvo. Ob robu zasedanja se je sestal tudi z evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreira.

Ministri, pristojni za kohezijo, so na zasedanju podrobneje obravnavali vlogo kohezijske politike kot najpomembnejše politike EU za zmanjševanje razvojnih neravnovesij med evropskimi regijami in njen prispevek pri blaženju izrednih razmer, ki v zadnjem času pretresajo Evropo in svet.

Izmenjali so mnenja o vprašanju, kako naj kohezija ohrani svojo primarno naložbeno vlogo in hkrati omogoča odziv na nepredvidene izzive, s katerimi se bo najverjetneje tudi v prihodnosti soočala Evropska unija.

Minister dr. Jevšek je poudaril, da Slovenija meni, da bi se komplementarnosti in sinergije bolj učinkovito zagotavljale z manj različnih programov/instrumentov bodisi v deljenem upravljanju ali v neposrednem in posrednem upravljanju EK.

Če se bo EU tudi v prihodnje srečevala s tako velikimi krizami in z njihovimi posledicami za vse prebivalce in prebivalke EU, bodo za reševanje kriz zagotovo potrebna dodatna sredstva, tudi kohezijska. Ker se kohezija izvaja v deljenem upravljanju, lahko države članice veliko učinkoviteje usmerijo sredstva na področja in upravičence, ki jih najbolj potrebujejo.

Ena izmed možnosti, ki jo ima EU na voljo, je po besedah ministra dr. Jevška tudi povečanje sredstev povratne rezerve v naslednjem večletnem finančnem okviru, ki bi bilo namenjeno hitremu odzivanju na krize.

Minister Jevšek GAC
Komisarka za kohezijo in reforme Eliso Ferreira kmalu v Slovenijo

Ob robu zasedanja je minister dr. Jevšek opravil tudi prvo bilateralno srečanje z evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreira. Spregovorila sta o težavah pri izvajanju projektov zaradi draginje, o zaključku priprave programskih dokumentov za koriščenje kohezijskih sredstev v obdobju 2021-2027 in dolgoročnih razvojnih prioritetah Slovenije in Evropske unije.

Komisarka je poudarila pomen čim hitrejše uskladitve programa, da bodo države članice in regije pričele s pripravo in z izvajanjem projektov. Dejala je, da zaradi kriz, s katerimi se sooča Evropa v zadnjem obdobju, kohezijsko politiko potrebujemo bolj kot kadarkoli prej.

Slovenijo bo obiskala 28. in 29. septembra, z namenom svečanega podpisa sporazuma o partnerstvu za obdobje 2021-2027, ki vključuje načrtovane naložbe skladov kohezijske politike, ribiškega in pomorskega sklada in sklada za najbolj ogrožene v višini 3,266 milijarde evrov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: