Ministrstvo za infrastrukturo začelo postopek posodobitve NEPN. V prvem polletju z domačo proizvodnjo elektrike pokrili 74 odstotkov končne porabe

Domača proizvodnja električne energije je v prvem polletju letos znašala 5267 gigavatnih ur, medtem ko je odjem končnih odjemalcev znašal 7075 GWh. Domača proizvodnja je tako pokrila 74,4 odstotka porabe.

Pokritost porabe z domačo proizvodnjo je bila za 12 odstotnih točk nižja kot v enakem obdobju lani in najnižja v zadnjih 10 letih, kažejo podatki ministrstva za infrastrukturo.

Domača proizvodnja je bila za 14 odstotkov nižja. Proizvodnja iz nuklearke je bila zaradi lanskega remonta v letošnjem obdobju za četrtino večja, proizvodnja hidroelektrarn zaradi slabe hidrologije za 45 odstotkov manjša, proizvodnja termoelektrarn pa za 10 odstotkov večja.

Elektrarne na distribucijskem sistemu so proizvedle 18 odstotkov manj elektrike kot v enakem obdobju lani, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Domača proizvodnja elektrike je bila za 14 odstotkov nižja.
Ministrstvo za infrastrukturo začelo postopek posodobitve NEPN

Ministrstvo za infrastrukturo je začelo s procesom posodobitve nacionalnega energetskega in podnebnega načrta, znanega pod kratico NEPN.

Prek spletne aplikacije je tako steklo preliminarno posvetovanje z javnostjo glede temeljnih usmeritev za posodobitev načrta, na portalu Energetika pojasnjuje ministrstvo.

Preliminarno posvetovanje, ki bo trajalo do 21. oktobra, obsega spletno posvetovanje o ciljih in usmeritvah za posodobitev načrta, javno predstavitev predvidoma konec septembra oz. v začetku oktobra ter ciljne posvete z deležniki oktobra oz. novembra.

Spomladi prihodnje leto bo nato sledila javna predstavitev prvega predloga posodobitve načrta, spomladi 2024 pa razgrnitev končnega predloga ter formalno posvetovanje z javnostjo.

K oddaji predlogov in mnenj so vabljeni zainteresirani deležniki in širša javnost, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: