Nemška skladišča plina napolnjena blizu 85 odstotkov, zaloga zadostuje le za približno tri mesece

Nemška skladišča plina se polnijo nekoliko hitreje od vladnih predpisov in so zdaj polna 85 odstotkov, so sredi tedna pokazali podatki energetskega regulatorja.

Raven plina v skladiščih je prejšnji četrtek znašala 81,78 odstotka, 
do minulega petka pa naj bi se dvignila na 82,2 odstotka.

Vlada je določila, da morajo biti do 1. septembra skladišča polna 75 odstotkov, do 1. oktobra 85 odstotkov, do 1. novembra pa 95 odstotkov. “Skladišča se polnijo hitreje, kot je bilo pričakovano,” je za tednik Der Spiegel povedal minister za gospodarstvo Robert Habeck.

Pristojni zato pričakujejo, da bo raven, predpisano za 1. oktober, dosegla že v začetku septembra. Po podatkih industrijskega združenja INES polno skladiščenje zadostuje za približno 256 teravatnih ur, kar je približno četrtina letne porabe Nemčije.

Da Nemčija velik del plina uvozi iz Rusije, je znano in večkrat javno izpostavljeno dejstvo, kakor tudi, da je zaradi ruske invazije na Ukrajino uvedla sankcije proti Moskvi in ​​napovedala zmanjšanje odvisnosti od ruskih energentov.

Fotografija je simbolična.
(Foto: FCL Photofabianni.com, Pexels.com)

Posledično je zamrznila odprtje plinovoda Severni tok 2, 
ki naj bi prvotno celo podvojil dobavo ruskega plina.

Rusija je na drugi strani začela zaračunavati plin v rubljih, da bi se izognila sankcijam, Gazprom pa je letos poleti zmanjšal dobavo zaradi vzdrževanja.

Dodatne težave pri dobavi sta povzročila kanadska blokada turbine Severnega toka 1 in ukrajinsko zaprtje pomembne tranzitne točke na drugem plinovodu.

Nemčija poskuša najti nove vire oskrbe in po besedah ​​Habeckovega ministrstva že močno zmanjšuje odvisnost od dobav iz Rusije. Avgusta je ruski plin predstavljal le okoli devet odstotkov nemške porabe, je povedal tiskovni predstavnik ministrstva za gospodarstvo.

Potrebno je poudariti, da je bil tako nizek delež dosežen deloma zaradi običajne nizke potrošnje v avgustu, ugotavlja agencija dpa.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: