Z direktivo in ekonomsko demokracijo za pravice dostavljavcev hrane, ti v načrtovanju akcij proti oštevilčevanju. Janković vztraja!

Minister Luka Mesec se je včeraj udeležil mednarodne sindikalne konference v organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije (ZSSS), Sindikata Mladi plus in Evropske konfederacije sindikatov (ETUC), kjer je s sindikalisti iz različnih delov Evrope razpravljal o platformnem delu.

Med drugim je minister izpostavil, da Evropska komisija pod češkim predsedovanjem pripravlja evropsko direktivo, ki bo naslovila problem platformnih delavcev.

”V nekaj letih bi lahko bilo v Evropi že 50 milijonov platformnih delavcev. Vsi ti ljudje, čeprav eni izmed njih tudi dobro zaslužijo, so v resnici brez kakršnihkoli pravic. Že jutri lahko letijo na cesto, brez bolniške, dopusta ipd. Če se odločijo jih lahko tudi označijo s številkami, kot se je to zgodilo pri nas”, je v razpravi dejal minister Mesec.   

Ministrstvo se s Španijo in Belgijo na čelu zavzema za direktivo, ”ki bo predvsem v interesu dostavljavcev in ne platform,” je izpostavil Mesec. ”Hkrati na ministrstvu ustanavljamo direktorat za ekonomsko demokracijo, ki bo omogočal, da ljudje platforme organizirajo sami in da ne bodo sužnji Ubra ali kakšne druge multinacionalke,” je dejal.  

Minister je tudi izrazil bojazen, da se lahko zgodi, da bodo platformni delavci, ko bodo zaposleni, plačani slabše kot sedaj.

Včeraj je s sindikati iz cele Evrope potekala razprava prav glede tega, kako nasloviti ta problem. ”Glavno vprašanje je, kako vršiti pritisk na platforme, da bodo svoje zaposlene primerno plačali z vsemi pravicami, ki jim pripadajo.

Kako organizirati delavce v teh multinacionalkah in kako organizirati platforme, da bodo v lasti zaposlenih. Šele to bo namreč omogočalo, da bo ustvarjeno pripadlo tudi zaposlenim,” je zaključil minister Mesec.

Zaradi preobilice dela in časovne stiske
so dostavljalci večkrat prisiljeni kršiti cestne predpise.
Dostavljalci hrane v načrtovanju akcij proti oštevilčevanju, Janković vztraja

Predstavniki sindikata Mladi plus ne razkrivajo izsledkov petkovega sestanka z dostavljalci hrane v Ljubljani, na katerem so iskali rešitev za preprečitev predvidenega oštevilčenja, šlo pa naj bi tudi za načrtovanje prihodnjih akcij.

Ljubljanski župan Zoran Janković medtem vztraja pri registraciji, 
saj da je nujna za varnost pešcev.

V sindikatu Mladi plus so za STA danes povedali, da je bilo srečanje interne narave, zato o zaključkih še ne morejo obveščati javnosti.

Janković je na današnji novinarski konferenci izpostavil, da se z dostavljalci ukvarjajo že več kot leto dni. Rešitvi, ki mu ju je predlagal minister za delo Luka Mesec, pa po njegovih besedah ne bi rešili problematike, je ocenil.

Nihče nima pravice, da pri tem, ko se bori za svoj kruh, 
krši vse predpise, je še opozoril.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: