V javni razpravi strategija razvoja kulture Mestne občine Maribor. Je Arsenović že zradiral KC Pekarna?

(novica s komentarjem)

Mestna občina Maribor je dala v javno razpravo predlog nove strategije razvoja kulture, saj je prejšnji takšen dokument potekel pred dvema letoma, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Prvi odzivi predstavnikov mariborske kulturne srenje kažejo precej pomislekov glede dejanske volje mestne oblasti za upoštevanje njihovih predlogov.

Moteča je predvsem dikcija glede Kulturnega centra Pekarna.

Programski svet Kulturnega centra Pekarna je zato obtožil občino cenzure.

Strokovna komisija naj bi namreč poudarila pomen Pekarne za del mesta, v katerem se je razvila, in opozorila, da samoniklih centrov ni mogoče seliti. V predstavljenem osnutku strategije pa Pekarna ni več prostorsko vezana na sedanjo lokacijo, še navaja STA.

Kar pomeni, opozarjajo alternativci, da je bila z enostransko odločitvijo- ali več njih- povožena tako stroka kot tudi javnost, pa tudi principi participatornosti, vključenosti in družbene odgovornosti. Zanje krivijo občinske cenzorje, kot so jih poimenovali.

Del mariborskega kulturnega centra Pekarna.
Maribor ali Arsenovičevo: kam plove drugo največje slovensko mesto?!

S tem se seveda ne morejo strinjati, so opomnili, zato je skrajni čas, da se javno vprašamo, kam plove Maribor in mariborska kultura.

Spomnimo, da je aktualni vodja Urada za kulturo in mladino MOM Klemen Brvar, sin Prešernovega nagrajenca Andreja Brvarja, enega prvih, bolj glasnih, posledično v širši javnosti bolj izpostavljenih zagovornikov/promotorjev Arsenovičeve županske kandidature na zadnjih županskih volitvah leta 2018.

Sodeloval je tudi pri ustvarjanju kandidatnih svetniških list in Arsenovičevega predvolilnega programa, v katerem je bilo jasno in glasno poudarjeno, da “je v načrtu pospešek turizma“.

Kar so natanko tiste besede, ki jih je včeraj medijem navedel njegov sin, namreč, da “naj kultura (domnevno “kulturni turizem”, op.avt.) postane razvojno področje”.

V javni razpravi bo dokument do 21. septembra, nato sledi potrjevanje na mestnem svetu. Arsenovič si torej želi uveljaviti določene interese še pred volitvami.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: