Ukrajinske sile naj bi zavzele nekaj vasi v okolici Harkova, Belorusija z vojaškimi vajami na meji s Poljsko

Ukrajinske sile naj bi na območju Harkova zavzele več vasi, ki so jih zasedale ruske sile, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je dejal, da ima dobre novice z območja Harkova, vendar ni navedel, katere kraje so zavzeli.

V Ukrajini je bilo sicer že nekaj dni slišati, da so ukrajinske sile na območju Harkova dosegle preboj, vendar tega uradno ni nihče potrdil.

Del harkovske regije so ruske sile zasedle kmalu po začetku napada na Ukrajino 24. februarja, stalno napadajo tudi drugo največje ukrajinsko mesto Harkov, ki pa jim ga nikoli ni uspelo zavzeti, še poroča STA.

Beloruska vojska je začela vojaške vaje ob poljski meji, v prestolnici Minsk in severovzhodni regiji Vitebsk, je zjutraj sporočilo belorusko obrambno ministrstvo, prenaša Reuters.

Na vojaški vaji, ki bo trajala teden dni, bodo vojaki vadili “osvobajanje ozemlja, ki ga začasno zaseda sovražnik” in “vzpostavljanje nadzora nad obmejnimi območji”, so sporočili z ministrstva.

Belorusija trdi, da jim glede na število vključenih vojakov in opreme o vaji po pravilih OVSE ni bilo treba nikogar obveščati.

Stanje na vzhodu Ukrajine ni bistveno spremenjeno.

Spomnimo, Ukrajina je namestila vojsko in postavila obrambne položaje ob meji z Belorusijo zaradi ponavljajočih se signalov, da bi se lahko njena severna soseda pridružila ruski agresiji na to državo.

Beloruski diktator Aleksander Lukašenko sicer velja za najbolj zvestega zaveznika Vladimirja Putina, ki mu je februarja dovolil, da z ozemlja Belorusije pošlje ruske sile v Ukrajino.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: