Predstavniki nevladnih organizacij kot glavno prednost vidijo prilagodljivost, kot slabost pa financiranje

Na 20. Festivalu nevladnih organizacij Lupa se je včeraj predstavilo več kot sto nevladnih organizacij, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Predstavniki posameznih organizacij menijo, da je njihova glavna prednost prilagodljivost, saj hitreje opazijo potrebe med ljudmi in na njih odgovorijo. V en glas pa opozarjajo, da je glavna slabost nevladnega sektorja neurejeno financiranje.

Mateja iz društva UP Ljubljana je tako za STA povedala, da je prednost nevladnih organizacij v večji svobodi in fleksibilnosti, kar prinese boljše odgovore na potrebe uporabnikov.

Podobno razmišlja tudi Žiga iz društva Altra, ki meni, da so nevladne organizacije uspešne tudi zaradi pristnega odnosa z ljudmi.

Nevladne organizacije pa se soočajo tudi s težavami, še navaja STA. Ob financiranju so izpostavili premalo medsebojnega povezovanja, kadrovsko podhranjenost in izgorelost prostovoljcev.

Premalo medsebojnega sodelovanja kot ena težav nevladnikov.
Odbor DZ za kulturo v razpravi o dodeljevanju sredstev NVO včeraj brez sklepov

Odbor DZ za kulturo je na včerajšnji nujni seji na zahtevo poslanske skupine SDS razpravljal o financiranju nevladnih organizacij na področju umetnosti, potem ko je v javnosti odmevalo, da naj bi se sredstva porabljalo tudi za nekulturne dejavnosti.

Sejo so člani odbora sklenili brez sprejetih sklepov, je navedla STA.

Predlagatelji seje so s štirimi sklepi med drugim želeli, da bi ministrstvo za kulturo opravilo analizo, ki bi pokazala, katere organizacije so v obdobju od leta 2012 do 2021 prejele javna sredstva in ali je bila njihova poraba smotrna.

Ministrica Asta Vrečko je pojasnila, da tovrstne analize v preteklih mandatih niso bile opravljene, v tem mandatu pa so tudi za ta namen ustanovili direktorat za razvoj kulturnih politik.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: