Se Poljska res pripravlja na vojno z Rusijo? Zdaj najbrž še v nakup 96 ameriških jurišnih helikopterjev apache

Poljska je ZDA poslala povpraševanje za nakup 96 jurišnih helikopterjev apache, je včeraj sporočil poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak.

Mark Brzezinski, ameriški veleposlanik v Varšavi, je v odzivu na ministrovo objavo zapisal, da bi Poljska z nakupom 96 helikopterjev postala država z drugo največjo floto apachejev, takoj za ZDA.

Poljska je v zadnjih mesecih okrepila svoje sile z rabljenimi in novimi ameriškimi tanki tipa abrams, s katerimi so nadomestili tanke sovjetske izdelave, ki so jih namenili sosednji Ukrajini za obrambo pred rusko agresijo.

Konec avgusta je Blaszczak že napovedal, da bo Poljska od Južne Koreje kupila skoraj 400 tankov in samovoznih oklepnih havbic, še pred tem je v začetku julija naznanil nakup 32 večnamenskih vojaških helikopterjev od italijanskega orožarskega podjetja Leonardo.

Poljska svojo zračno floto obnavlja z zahodnimi zrakoplovi.
Poljska se pripravlja na vojno z Rusijo: “Gre za resno grožnjo, treba je okrepiti vojsko”

Namestnik poljskega obrambnega ministra Marcin Ociepa pa je v sredo opoldne dejal, da meni, da obstaja resna nevarnost vojne z Rusijo v 3 do 10 letih in da je treba preostali čas izkoristiti za opremljanje vojaških sil.

"Obstaja resna nevarnost vojne z Rusijo, ki bi se lahko zgodila v 3 do 10 letih," je Ociepa dejal za poljski časopis Dziennik Gazeta Prawna.

Dodal je, da bo ta možen izid odvisen od razvoja konflikta med Rusijo in Ukrajino. Ko je govoril o časovnem okviru, je Ociepa opozoril, da Poljska pričakuje, da bo Rusija potrebovala določeno število let za obnovo svojega vojaškega potenciala, in dodal, da bi morala Poljska ta čas porabiti za popolno posodobitev svoje vojske, ne glede na stroške.

“Ta čas bi morali izkoristiti za popolno preopremo poljske vojske. Naša naloga je najti ta denar in ga pravilno porabiti,” je po poročanju Al Mayadeena dejal poljski minister.

V osnutku državnega proračuna za prihodnje leto so po besedah ​​Ociepe predvideni rekordni izdatki za vojsko – prek 97 milijard poljskih zlotov (približno 20 milijard dolarjev).

Od tega je 40 milijard zlotov kapitalskih izdatkov, namenjenih predvsem izvajanju investicij in nakupov Ministrstva za narodno obrambo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: