Skupina G7 obsodila več držav in obljubila pomoč Ukrajini; kolikšno bi lahko bilo resnično število vojaških žrtev tamkajšnje vojne?!

Zunanji ministri držav G7 so v skupni izjavi po dvodnevnem zasedanju v Münstru v Nemčiji obljubili vzpostavitev koordinacijskega mehanizma za pomoč pri obnovi ukrajinske infrastrukture, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Poleg tega so v izjavi obsodili grožnje Rusije z jedrskim orožjem, zatiranje protestov v Iranu in raketne poskuse Severne Koreje.

Prav tako je bilo na dnevnem redu vprašanje odnosa Kitajske do Tajvana, pri čemer so ministri G7 Kitajsko pozvali, naj se zavzema za mirno rešitev spora.

V izjavi pa so omenili tudi skupino najpomembnejših držav proizvajalk nafte Opec+, ki so jo pozvali k povečanju proizvodnje nafte, še prenaša STA.

Obnove potrebna letala Suhoj,
ki jih je Ukrajini podarila Severna Makedonija,
potem ko jih je ta za časa makedonske vojne podarila njej.

(vir: splet)
Na spletu znova vroče razprave o vojni propagandi, tokrat v primeru vojaških žrtev

Medtem so se na svetovnem spletu- in v vidu propagande obeh strani, a tokrat pretežno ukrajinskih zavajanj- znova razplamtele razprave o številu žrtev vojne v Ukrajini, tokrat vojaških.

Kot ocenjujejo ruski relativno neodvisni viri, a vredni zaupanje pri presoji, je število žrtev rmed ruskimi vojaki vendarle višje, kot to navaja uradna Moskva. Po njihovem poročanju trije medsebojno neodvisni viri, a vsi podrejeni Kremlju, kažejo na številko do 7.000 mrtvih pripadnikov ruskih oboroženih sil.

Rusko ministrstvo za obrambo (RU MOD) je pred časom sicer trdilo, da je število slednjih okoli 6.000, britanski BBC pa je nasprotno zatrjeval, da število znaša nekaj več kot 7.000.

Ukrajinska vlada diametralno nasprotno trdi, da jih je kar 70.000, zato po spletu že kroži šala o nepisanem pravilu, po katerem je treba vsako ukrajinsko vojaško poročilo bodisi deliti, bodisi množiti z 10; glede na to, kakšno korist/škodo ima od slednjega uradni Kijev.

Že omenjeni ruski relativno neodvisni viri tako trdijo, da je potrebno poročila o žrtvah Rusije pomnožiti z dva, nato pa dodati isto število še za paravojaške enote (Rosgvardiya/Donbass/Wagner). Tako bi lahko dobili dokaj natančen rezultat skupnih ruskih izgub, ki znašajo približno 24 tisoč mož.

Osnovno pravilo za ukrajinske zahtevke/poročila je- kot že omenjeno- slednje deliti ali pomnožiti z 10; pred časom so navajali število 9 tisoč, kar pomeni, da bi lahko le-to naraslo vse tja do 90 tisoč.

To bi dalo približno 100 tisoč ukrajinskih KIA 
(Killed in Action, ubitih na bojišču, op.avt.) 
in skupno 25 tisoč ruskih KIA, kar je realno, ocenjujejo.

Ukrajinske trditve so očitno klovnovske, še menijo, toda razmerje smrtnih žrtev 1:8, ki ga navajajo različna proruska poročila, je prav tako zavajajoče, opozarjajo neodvisni ruski viri, saj omenjeno velja le za ruske oborožene sile brez štetja nacionalne garde, oboroženih sil Donbasa in PMC (Wagner).

Treba je navesti, da tudi predsednik odbora za zunanje zadeve madžarskega parlamenta ocenjuje, da je bilo ubitih že 59-100 tisoč ukrajinskih vojakov, kar je do sedaj edina takšna ocena, ki si jo je upalo podati neko uradno telo ali njen predstavnik znotraj EU.

(mbo)

One thought on “Skupina G7 obsodila več držav in obljubila pomoč Ukrajini; kolikšno bi lahko bilo resnično število vojaških žrtev tamkajšnje vojne?!

Add yours

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: