Slovenija piha 0,0 tudi pred letošnjimi martinovanji

Ministrstvi za notranje zadeve in za zdravje pred letošnjimi martinovanji 
organizirata akcijo Slovenija piha 0,0.

Kot še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), smo namreč v Sloveniji po porabi alkohola nad evropskim povprečjem, in sicer na sedmem mestu. Škodljiva raba alkohola pri nas predstavlja velik javnozdravstveni, ekonomski in družbeni problem, prispeva pa tudi k slabši prometni varnosti.

Na ministrstvu za zdravje želijo začeti pozitivno kampanjo osveščanja, poleg tega vlada razmišlja tudi o dvigu trošarin na alkohol, je dejal minister za zdravje Danijel Bešič Loredan.

Policisti bodo zato od ponedeljka naprej poostreno izvajali nadzor nad psihofizičnim stanjem voznikov in upoštevanje določil zakona o omejevanju uporabe alkohola v gostinskih lokalih.

Kršitelje čaka kazen, tiste, ki bodo napihali 0,0 promila, pa se bodo uvrstili v žreb za karte koncerta policijskega orkestra z gosti Mi2.

Alkoholizirani udeleženci v prometu letno povzročijo
kar 1500 prometnih nesreč.
Ministrstvi in Generalna policijska uprava skupaj za bolj zdravo družbo

Kot na vladni spletni strani poroča Ministrstvo za zdravje, so v ta namen skupaj z Ministrstvom za notranje zadeve in Sektorjem prometne policije Generalne policijske uprave organizirali novinarsko konferenco, na kateri so sodelovali ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar, minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, vodja Sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti Vesna Marinko in vodja Sektorja prometne policije Ivan Kapun.

Ministrica za notranje zadeve je tako uvodoma izpostavila, 
da je alkohol glavni dejavnik tveganja za nastanek nesreč, 
saj vsako leto alkoholizirani udeleženci v prometu povzročijo 
kar 1500 prometnih nesreč. 

“Pitje alkohola na način in v količinah, ki presegajo mejo manj tveganega pitja, prinaša grožnjo za zdravje in blagostanje posameznika, njegove družine, ožje in širše okolice ter celotne družbe. Alkohol deluje opojno, škodljivo in povzroča zasvojenost,” je povedala in dodala, da se posledice pitja alkohola pogosto kažejo tudi skozi kršitve javnega reda in miru.

“Ugotavljamo, da približno 13–15 odstotkov vseh kršitev javnega reda in miru povzročijo opiti kršitelji. Posledice se prav tako kažejo v cestnem prometu s povzročitvijo prometnih nesreč, pa tudi v boleznih, pomanjkanju, odsotnosti z dela, porušenih medsebojnih odnosih in nasilju. Z opozarjanjem na škodljive učinke alkohola uresničujemo tudi Resolucijo o duševnem zdravju,” je še poudarila ministrica Bobnarjeva, navajajo na vladni spletni strani.

(mbo) 

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: