Američani in Nizozemci bodo za Ukrajince posodabljali stare sovjetske tanke T-72; na svetovnem spletu norčevanje iz podarjenih slovenskih tankov T-55

Američani in Nizozemci so se odločili, da bodo za potrebe ukrajinske vojske posodobili 90 tankov T-72 iz časov nekdanje Sovjetske zveze, ki prihajajo iz Češke, je včeraj povedala namestnica tiskovnega predstavnika Pentagona Sabrina Singh.

ZDA nameravajo podobno posodobiti tudi protizračne rakete hawk, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Zaveza je del 400 milijonov dolarjev vrednega paketa vojaške pomoči Ukrajini, ki se s zastarelimi tanki T-72 ne morejo uspešno kosati z rusko oborožitvijo. ZDA bodo plačale za obnovo 45 tankov, Nizozemska pa za preostalih 45. Tankom bodo vgradili sodobnejšo tehnologijo in okrepili oklep, nekaj jih bo nared do decembra, ostali pa prihodnje leto.

Na vprašanje, zakaj Kijevu raje ne pošljejo lastnih sodobnih tankov, je Singh dejala, da bi bilo to zelo drago, poleg tega Ukrajinci znajo uporabljati tanke T-72.

Menda modernizirani slovenski tank T-55,
ki je- kot še neobnovljen- končal kot darilo Ukrajini.
Na svetovnem spletu, predvsem omrežju Twitter, že nekaj časa norčevanje iz Ukrajini podarjenih slovenskih tankov T-55

Sicer pa je na svetovnem spletu že nekaj časa moč zaslediti norčevanje iz slovenske donacije tankov Ukrajini. Šlo naj bi za zelo stare T-55, kar pove že oznaka tanka, ki v sovjetsko/ruskih primerih praviloma izda letnico izdelave ali pa(č) zasnove.

Tokrat je treba stopiti še korak nazaj in pripisati, da je omenjeni tip tanka kot glavni bojni tank v oborožitev vstopil zdaj že daljnega leta 1946; torej le leto po končani drugi svetovni vojni, s čimer je zamenjal sicer slavnega in nadvse uspešnega, a takrat že tehnološko zastarelega in neprimernega T-34.

Množična proizvodnja je stekla leto kasneje (1947), omenjena slovenska verzija pa menda datira iz sedemdesetih let prejšnjega stoletja. 
Zadnji relevanten podatek: tanke so dodatno modernizirali v STO Ravne 
leta 1999, ob izteku prejšnjega stoletja in tisočletja, torej.   

Tank sicer veja za največkrat izdelanega v zgodovini; ocena proizvodnje varira med 80 in 100 tisoč enot, še vedno pa ga ima v oborožitvi 42 držav, med njimi tudi nekdanja jugoslovanska republika BiH, kjer jih beležijo 75.

Še ena od zanimivosti z Wikipedije: ker strelivo ni bilo zavarovano pred zunanjo eksplozijo ter tank ni imel gasilnega sistema se je dostikrat zgodilo, da je ta ob zadetku eksplodiral zaradi sekundarne eksplozije, zato so posadke tanku pravile kar železne krste.

Rusi so se teh napak dobro zavedalo zato so jih odpravili s številom tankom. Več tankov je pomenilo večjo možnost za zmago saj je bila izračunana življenjska doba tanka na morebitnem evropskem bojišču le 8 minut. Nič drugače najbrž ni niti tokrat; tako domači kot tuji novinarji, publicisti in drugi uporabniki spleta zato javno sprašujejo po ročnih navodilih za uporabo.

Ni prvič, da je slovenska donacija tankov vpletena v dogajanje, ki je v fokusu svetovne javnosti; ob nedavnem ruskem razbitju ukrajinske protiofenzive pri Hersonu, so po spletu zaokrožili posnetki številnih uničenih tankov, za katere so viri najprej navedli, da so slovenski.

Kasneje se je izkazalo, da gre za slovaško donacijo, 
rezultat pa bo najbrž bolj ali manj enak.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: