Maribor z novim kulturnim centrom- Kulturno četrtjo Minoriti; Arsenoviču jo bo najbrž tudi tokrat zagodlo slabo vreme

(novica s komentarjem) 

V Mariboru danes uradno odpirajo Kulturno četrt Minoriti, ki je nastala po zaključeni obnovi Vojašniškega trga in okoliških stavb, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Poleg dvoran nekdanjega minoritskega samostana, v katerem domuje Lutkovno gledališče Maribor, zajema še zunanji avditorij, Minoritsko cerkev, Sodni stolp in objekt Tri babe pri tržnici.

Nov kulturni center med Lentom in osrednjo mariborsko tržnico je začel nastajati pred več kot desetimi leti, ko je občina obnovila nekdanji minoritski samostan ter vanj naselila lutkovno gledališče.

Sledila je obnova sosednje Minoritske cerkve, ki zdaj služi kot glasbeno in razstavno prizorišče, nedavno pa se je občina lotila še obnove Vojašniškega trga, Sodnega stolpa in objekta Tri babe, v katerem je zdaj info točka.

Kmalu naj bi tam zaživela tudi Lutkovni muzej in gostinski lokal, še navaja STA.

Še aktualni, a pretežno osovraženi in prezirani župan Arsenovič,
se trudi zakriti svoje resnične namene.
V dominantnih medijih niti besede o podaljšanem “Alexanderplatzu” župana Arsenovića
Zanimivo je, da je o obnovljenem Vojašniškem trgu- ki sicer v lokalni javnosti velja za zgolj še eno zasebno investicijo še aktualnega župana Aleksandra Saše Arsenoviča na proračunske, skupne stroške- zadnje čase tako kritiziran MMC RTV SLO poročal že 26. oktobra, a brez vsakršne, niti najmanje kritične distance, kar so pri domnevno ogroženem mediju priliki primerno skrili v zvrst poročila z dogodka.

Med drugim se jim je zapisalo, da “bo za program v celotnem kompleksu, razen lutkovnega gledališča, skrbela posebna ekipa, za kar bo občina po besedah podžupanje Alenke Iskra, ki- kako nepresenetljivo prihaja iz vrst najbrž najbolj klientelistične slovenske stranke SD– zagotovila tudi dodaten denar. “Povezovati, prepletati in nadgrajevati je naše glavno vodilo,”, sklenejo.

O izboru sodelujočih in vodilnih bo (v laični in strokovni, najbrž tudi širši) javnosti prav gotovo še govora, vsekakor pa velja ponoviti že zapisano tudi v objavi na spletnem družbenem omrežju Facebook, kamor vabijo organizatorji, med drugim mariborska občina pod vodstvom Arsenoviča:

"Kulturno vozlišče med Lentom in osrednjo mariborsko tržnico je začelo nastajati že pred več kot desetimi leti, ko je občina obnovila vrsto let prazen in propadajoč nekdanji minoritski samostan ter vanj umestila Lutkovno gledališče Maribor", kar seveda sovpada s planskimi, načrtnimi nepremičninskimi investicijami (še) aktualnega mariborskega župana v tamkajšnje propadajoče stavbe, ki naj bi jih dobil za- sploh z današnjega vidika- smešen denar. 

Bolj pereč je (predvsem z moralnega vidika in če damo na stran namigovanja, da naj bi Arsenovič njegovemu predhodniku na položaju mariborskega župana za celoten Žički dvor odštel smešno-bednih 250 tisoč evrov) zaključek: ” … sedaj- s prenovo Vojašniškega trga, Sodnega stolpa in objekta Tri babe- pa naj zasije v (po)polnosti.” In to je to, več niti ne rabite vedeti, pametnemu zadostuje.

Morda bi veljalo samo še spomniti, da popolnoma degradirani in zapostavljeni prebivalci Maribora- posebej tisti, ki po nekih nikomur znanih kriterijih ne sodijo med elit(ic)o, še posebej pa vse bolj glasen in nezadovoljen večinski desni breg Drave- skrajno cinično omenjeno območje že imenuje "podaljšani Aleksanderplatz", s katerim sicer vsebinsko označujejo Glavni trg po obnovi. 
Nadaljnje urejanje Arsenovičevih nepremičninskih investicij
s proračunskim denarjem; bojda v skupno dobro.
Na programu samo preverjeni govorci, sami “naši”

Ker bo o vsem skupaj še mnogo govora in zapisanega, velja navesti le še program, ki se prične že čez slabe četrt ure. Dobro obveščeni že opozarjajo, da so med vabljenimi govorci in interpretatorji sami preverjeni kadri, “sami naši”.


💎 11:00 | Odprtje z družabnim programom
– Saša Arsenovič, župan Mestne občine Maribor
– Alenka Iskra, podžupanja Mestne občine Maribor
– Katarina Klančnik Kocutar, direktorica Lutkovnega gledališča Maribor
– Ksenija Repina, organizatorka vsebin Kulturne četrt Minoriti

💎 11:30 | Kulturno-zgodovinski sprehod in ogled Kulturne četrti Minoriti z Jurijem Kobetom (ATELIERarhitekti) in Andrejem Magdičem (ZVKDS) ter obisk Muzeja najstarejše trte (Pokrajinski muzej Maribor)

💎 13:00 | Okrogla miza v Sodnem stolpu: Historični oris, prenova in vsebinjenje prostorov
Oris zgodovine najstarejšega dela mesta, prenova Minoritskega kompleksa in Vojašniškega trga ter perspektive bodo predstavili Klemen Brvar, Jurij Kobe, Andrej Magdič, Mojca Redjko, Katarina Klancnik Kocutar in Ksenija Repina.

💎 16:00 | Brezplačno vodstvo v Muzeju najstarejše trte (Pokrajinski muzej Maribor)

💎 16:00 | 16:30 | 17:00 | Avtorski projekt Barbare Jamšek
Drava pa še kar teče (produkcija Lutkovno gledališče Maribor)

💎 19:00 | Filmska projekcija: Ennio
Filmske nedelje in sobote – konzorcij Film in Maribor, Lutkovno gledališče Maribor, MOM

💎 21:00 | Koncert Fed Horses s predskupino The Crossroads

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: