Marine Le Pen na čelu stranke nasledil 27-letni Bardella; kaj so nove francoske prioritete?!

Francoska skrajno desna stranka Nacionalni zbor, ki jo je doslej vodila Marine Le Pen, je danes za novega vodjo izbrala 27-letnega evropskega poslanca Jordana Bardello.

Na glasovanju ga je podprlo 85 odstotkov članov stranke, njegovega protikandidata, župana mesta Perpignan Louisa Aliota, pa 15 odstotkov, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Bardella, ki velja za vzhajajočo zvezdo francoske skrajne desnice, 
bo prvi vodja stranke, ki ne prihaja iz družinskega klana Le Pen. 
Stranko je leta 1972 pod imenom Nacionalna fronta 
ustanovil oče Marine Le Pen, Jean-Marie Le Pen.

Nacionalni zbor, kot se stranka zdaj imenuje, je novega vodjo izbiral, potem ko je Marine Le Pen sporočila, da se umika z mesta predsednice stranke, čeprav namerava ostati v politiki, še prenaša STA.

Razkol v Franciji je več kot očiten.
(Foto: Whicdhemein One, Pexels.com)
Kako bo s Francijo in EU v prihodnje?

Na minulih predsedniških volitvah je sicer Le Penova v drugem krogu izgubila od Macrona, rezultat pa so analitiki opisali kot “relativno udobno zmago”, je takrat poročala večina dominantnih medijev.

Vendarle pa bi bila Le Penova skoraj primer predsednika, ki bi si ga zahodni voditelji ob proxy vojni z Rusijo v Ukrajini najmanj želeli, še posbej na čelu tako pomembne države, kot je Francija (NATO, EU, G7).

Ob vsem navedenem ima še stalni sedež v Varnostnem svetu Združenih narodov in je jedrska sila. Kljub svoji globoki povezanosti s temi stebri zahodne ureditve Francija vseskozi izvaja, vodi in podpirala avtonomno zunanjo politiko, kar pomeni, da lahko deluje kot posrednik med Zahodom in državami, kot so Iran, Kitajska in Rusija.

Vtis je torej, da je Le Penova popolnoma zasenčila impresivno Macronovo zmago iz leta 2017; takrat je Le Penovo premagal z danes prepričljivih 66:34 odstotkov. Razlika je zdaj veliko manjša, se strinjajo vsi. 
Prav tako so se prejšnje vezi Le Penove z Rusijo, nenavdušenost nad Natom in sovražnost do EU pokazale le kot uvod v vrsto sprememb.

Kot zdaj že vemo, je bila naslednja velika evropska država v nizu Italija.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: