Pahor v Zagrebu: Ni alternative arbitražnemu sporazumu; Milanović: Res mi je nerodno, da mora Pahor poslušati to grobijanstvo

Prepričan sem, da bodo določila arbitražnega sporazuma prej ali slej veljala, ker ni nobene dobre ali boljše alternative, je danes v Zagrebu sporočil predsednik republike Borut Pahor po srečanju s hrvaškim kolegom Zoranom Milanovićem.

Odnose med državama sta predsednika ocenila kot odlične 
in se strinjala, da sta k temu prispevala tudi sama.

Predsedniki vlad urejajo odnose, predsedniki držav pa ustvarjajo atmosfero med dvema državama, je dejal Pahor in dodal, da si je ves čas prizadeval za urejene odnose med državama.

Ocenil je, da je od leta 2010 do danes spremenil ozračje teh odnosov, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Podpisu arbitražnega sporazuma je sledilo obdobje vzponov in padcev v teh odnosih, v zadnjih dveh letih pa gre za kontinuiteto odličnih odnosov, pa je dejal Milanović. Kot je dodal, je Slovenija najboljša hrvaška soseda, še navaja STA.

Sdežem hrvaške vlade: turistov ni več,
a tudi spodobne komunikacije s Pantovčakom ne.
Tiskovno konferenco zaznamovali spori med hrvaškim predsednikom in vlado

Kot poroča hrvaški tisk, pa je tiskovno konferenco obeh predsednikov naelektrilo vprašanje morebitnega urjenja ukrajinskih vojakov na Hrvaškem, ki je zanetilo nov spor med hrvaškim predsednikom in tamkajšnjo vlado pod vodstvom Andreja Plenkovića. Milanović je tako dejal, da ima hrvaška vlada ogromno, a ne vseh pristojnosti pri upravljanju države.

Po njegovih besedah ​​ukrep urjenja ukrajinskih vojakov služi le za pranje vesti, polovica držav EU pa se o tem ukrepu še ni opredelila, med državami, ki so se zavile v molk, pa sta denimo tudi Slovenija in Nemčija.

V nekem trenutku je tako Milanović povedal, da mu je resnično žal, da mora biti slovenski predsednik priča takemu grobijanstvu, ki ga je hrvaški predsednik označil s turcizmom slabšalnega pomena- "kabahadijstvo". 

Hrvaški mediji so tudi ponovno poudarili, da je Ljubljana kar nekaj časa vztrajala pri uveljavitvi arbitraže kot pogoju za vstop Hrvaške v schengen, do nedavnega pa da so krožile tudi informacije, da Slovenija pripravlja izjavo, po kateri vstop Hrvaške v schengen pomeni, da Hrvaška priznava arbitražno razsodbo.

Poudarjajo, da je Pahor dodal, da ni naključje, da je zadnjič kot slovenski predsednik prišel na Hrvaško in da je od vseh sosed Hrvaški “posvetil največ pozornosti”.

Tako je novinarjem razkril podatek, da je imel skupno 55 srečanj s hrvaškimi predsedniki, nekdanjima Ivom Josipovićem in Kolindo Grabar-Kitarović ter sedanjim Milanovićem, Hrvaško pa je obiskal več kot 20-krat.
Obe glavni mesti sta že odeti v praznično razsvetljavo;
podobno sijoči so zdaj tudi medsebojni odnosi.

Milanović je Slovenijo označil za “najboljšo, najbolj predvidljivo sosedo” in da imata Zagreb in Ljubljana “z vzponi in padci zdaj odlične odnose”.

"Evropska zunanja politika se začne pri naših sosedah; z njimi moramo imeti 
prijateljske, zavezniške odnose," je še dejal slovenski predsednik.

Po srečanju na Pantovčaku je Pahor položil venec pred spomenikom Domovine ter se srečal s predsednikom vlade Andrejem Plenkovićem in predsednikom hrvaškega sabora Gordanom Jandrokovićem, še navajajo hrvaški mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: