Politična korektnost ali dobrodošlo dejanje? WHO opičje koze v angleščini preimenoval v mpox

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da so opičje koze v angleščini preimenovali v mpox, da bi se izognili stigmatizaciji, ki izhaja iz prvotnega imena. Prav tako organizacija spodbuja vse k uporabi novega imena.

Obe imeni se bosta hkrati uporabljali eno leto, medtem ko se bo izraz opičje koze postopoma ukinil, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Ime opičje koze izvira iz leta 1958, ko so virus identificirali pri opicah, ki so jih na Danskem uporabljali za raziskave. Virus je sicer prisoten pri številnih živalih, najpogosteje pa pri glodavcih. Pri ljudeh so ga prvič odkrili leta 1970 v Demokratični republiki Kongo.

Kot navaja tuji tisk, je v začetku leta organizacija sprožila 
javna posvetovanja z namenom iskanja novega imena za bolezen.
Poimenovanje spreminjajo, da bi se izognili stigmatizaciji.
(Foto: Andre Mouton, Pexels.com)

Eden bolj priljubljenih predlogov je bilo ime “mpox” ali “Mpox”, ki ga je predlagala organizacija za zdravje moških RÉZO. Vodja slednje je nekoč dejal, da je odstranjevanje slik opic pomagalo ljudem, da resno vzamejo nastalo zdravstveno stanje.

Predlagana so bila tudi absurdna poimenovanja, kot npr. “Poxy McPoxface”, kar je aluzija na Boaty McBoatface, ime, ki so ga po javnem glasovanju skorajda dali britanski ladji za polarne raziskave.

Do letos se je bolezen širila predvsem v skupini držav zahodne in srednje Afrike, od začetka leta pa je po podatkih WHO 110 držav na svetu poročalo o približno 80.000 potrjenih primerih bolezni in 55 smrtih.

Večina javnosti bolezen zaradi načina širjenja opredeljuje 
kot bolezen homoseksualcev.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: