Ukrajina: izbor najpomembnejših vesti (28.11.2022)

Med Zahodom in Ukrajino vse bolj napeto – Kam, če sploh, izginjajo ukrajinski otroci- Zaključni ruski udar na ostanke ukrajinske energetske mreže- Neodvisna spletna scena napoveduje rusko ofenzivo proti Dnepru tudi na vzhodu
Agencijske, svetovni tisk:

Vojaški strokovnjaki z Zahoda vedno bolj pritiskajo na ukrajinsko vojsko, naj pri bojevanju ravna bolj racionalno, ne pa da izstreli 150.000 $ vredno raketo na 20.000 $ vreden dron, hrvaški Jutarnji list prenaša pisanje New York Timesa.

Številke porabe streliva so frapantne: med lansko poletno ofenzivo v Donbasu so Ukrajinci izstrelili od 6000 do 7000 granat dnevno, navajajo pri NYT ocene ameriških strokovnjakov, Rusi pa od 40 do 50 tisoč.

Količina je enormna, saj denimo ZDA v enem mesecu uspejo proizvesti približno 15.000 granat, kar zadostuje za 2 in pol dneva ukrajinskih potreb, 
z ruskimi pa se sploh ne dajo primerjati.

Dan v Ukrajini je kot mesec ali več v Afganistanu, navajajo besede Camille Grand, obrambne strokovnjakinja in do nedavnega pomočnice generalnega sekretarja Nata. Zato zavezniki mrzlično iščejo orožje in strelivo iz sovjetskih časov, vključno s protiletalskimi raketami S-300, tanki T-72 in predvsem topniškimi granatami sovjetskega kalibra.

Strelivo poskušajo kupovati od držav, kot je Južna Koreja, govori pa se tudi o naložbah Nata v stare tovarne na Češkem, Slovaškem in v Bolgariji, da bi ponovno zagnali proizvodnjo sovjetskih 152- in 122-milimetrskih granat.

Skupno so države Nata Ukrajini doslej zagotovile orožje v vrednosti približno 40 milijard dolarjev, kar je približno toliko, kot znaša letni francoski vojaški proračun. Francozi so tako oblikovali sklad v višini 200 milijonov evrov za nakup orožja, proizvedenega v Franciji.

Ukrajincem so podarili vsaj 18 sodobnih havbic Caesar (kar predstavlja približno 20 odstotkov njihovega obstoječega topništva), posledično- in popolnoma razumljivo- zdaj Kijevu nočejo dati ničesar več.

Tanki, ki jih je Ukrajini letos podarila Slovenija.
Postali so predmet posmeha.
Možna propaganda:

Urad glavnega tožilca Ukrajine je sporočil, da v Ukrajini trenutno kot pogrešane beležijo 329 otrok, kar 12.034 pa naj bi bilo deportiranih v Rusijo.

Uradna statistika je sicer bolj zgovorna: dne 28. november 2022 beležijo že omenjenih 329 pogrešanih otrok, 12.034 deportiranih, a tudi 7.819 najdenih, so ukrajinske oblasti sporočile na spletnem družbenem omrežju Telegram.

Poudarili so, da številke niso dokončne, saj frontna poročila, pa tudi tista z zasedenih in osvobojenih delov Ukrajine, še preverjajo.

To pa še ni konec srhljive in žalostne statistike: po uradnih podatkih je bilo zaradi ruske vojne ubitih 440 otrok, do zdaj pa poročajo tudi o 851 ranjenih.

Urad generalnega državnega tožilca je sicer poročal o skupno 1291 žrtvah med otroci, največ v regijah Doneck, Harkov in Kijev.

Potrebno je poudariti, da navedb ni mogoče neodvisno preveriti.
Srhljivi- sicer nepreverjeni- podatki o žrtvah med otroci v Ukrajini.
(Foto: Matti Karstedt, Pexels.com)
Ruski mediji:

Po energetskem zdaj na vrsti še uničenje bančnega sektorja Ukrajine? Britanski The Telegraph namreč poroča, da je bila ruska vojaška ladja, sposobna izstreljevati manevrirne rakete Kalibr, po navedbah ukrajinske vojske nedavno napotena v Črno morje.

Natalia Gumenyuk, tiskovna predstavnica ukrajinske vojske, je tako dejala, da omenjeno kaže, da Rusija pripravlja nov val raketnih napadov na preostalo ukrajinsko energetsko omrežje.

Še bolj pomembna pa je novica, ki prihaja iz Rusije: poslanec ruske dume Andrej Guruljov je med nastopom na nacionalni televiziji dejal, da bo uničenju ukrajinskega elektroenergetskega omrežja sledil napad na tamkjašnji bančni sistem.

Če bombardiramo središče njihovega bančnega poslovanja, bomo onemogočili prenos denarja, kartice ne bodo delovale in ljudje ne bodo prejeli plač, je dejal Guruljov. Vest je prenesel Francis Scarr, dopisnik BBC, ki spremlja ruske medije.

“Ne elektrika ne voda; bolj pomembno je, da je bila v Ukrajini ustavljena industrijska proizvodnja. To je najbolj pomembno; ta je prinašala prihodke. Ustavili smo tudi industrijo, ki je proizvajala orožje. To je najbolj pomembno, vse ostalo so stranski učinki.”

“Z eno raketo lahko razstrelimo železniško postajo. Zakaj tega ne storimo,” se je vprašal v nadaljevanju. “Zdaj obdelujemo njihovo energetsko omrežje, ko ga bomo uničili, je na vrsti bančni sistem!”

Vir: Twitter, posnetek zaslona
Neodvisni viri na spletu:

Po mnenju neodvisnih opazovalcev vojne v Ukrajini, glavni cilj ruskih sil ni zavzetje Bakhmuta z juga, ampak zavarovanje bokov in napad na mesto Chasiv Yar.

Čeprav se zdi, da je Chasiv Yar noro utrjen, bi nadzor nad cesto južno od njega oskrbo obleganega ukrajinskega mesta Bakhmut (Rusi in rusko govoreče prebivalstvo ga imenuje Artemovsk) še otežil.

Ruske sile so v minulih 14-uh dneh osvojile Ivangrad, Ozarjanivko, Opitne, Kuduromovko, Andrejevko in Zenopilljo, ob tem pa je bil vsak poskus ukrajinskega protinapada neuspešen.

Bahmut sicer velja za ti. meat grinder (mlin za meso oz. mesoreznico), kamor ukrajinske sile kar naprej pošiljajo rezerviste, ki jih rusko topništvo praviloma zdesetka. Gre za območje ubijanja (ti. killing zone; smrtonosno cono, sicer pa klavnico), ki ga/jo je vzpostavil ruski Wagner, ki ga tvorijo ruski plačanci.

Da bi dobili ognjeni nadzor nad cesto, so tudi slednji pripravljeni na marsikaj, posledično velike žrtve. Tako naj bi sinoči izvedli obsežen napad na tuje plačance, ki se borijo na strani Ukrajine; prav v ciljnem mestu Chasov Yar, na katerega se zdaj osredotočajo. Analitiki menijo, da na omenjenem območju želijo zabiti klin, s katerim bi Ukrajincem omejili gibanje, mesto pa je tudi pomembno prometno vozlišče.

Gre v bistvu za topniški nadzor nad območjem in zagotovitev operativnega obkrožanja, ukrajinska vojska pa tam vedno znova žrtvuje obsežne pehotne enote. Te ne uspevajo z izrinjanjem enot Wagnerja; še huje, ti jih preprosto likvidirajo z dobro branjenih položajev, dokler ne pridejo novi.

Poznavalci to opredeljujejo kot Stalinov pristop, ko je med drugo svetovno vojno svojim generalom poslal dopis, da bo Rdeča armada dosegla več s kvalitetnim branjenjem kot pa brezglavim napadom na enote nacistične Nemčije.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: