Croatia Airlines in Airbus podpisala pogodbo za nabavo 15 letal Airbus A220

Do leta 2026l bo hrvaški nacionalni letalski prevoznik zamenjal obstoječa letala z novo enotno floto; prešel bo na enoten tip letal na reaktivni pogon. Kupili naj bi jih 6, še 9 pa najeli.

Kot so javnosti sporočili iz CA, so sinoči v Zagrebu s predstavniki Airbusa- vodilnega podjetja na področju načrtovanja, proizvodnje in dostave letalskih produktov, storitev in rešitev strankam po vsem svetu- podpisali pogodbo o nakupu najsodobnejšega letala Airbus A220.

Vse pa z namenom ustvarjanja še boljše in konkurenčnejše letalske ponudbe Republike Hrvaške ter v skladu z avgusta lani potrjeno Post-Covid strategijo Croatia Airlines ter nedavnimi napovedmi, so še sporočili iz družbe in svetovnega giganta na področju proizvodnje letal.

Na podlagi slednje bodo pri CA do leta 2026 vsa obstoječa letala zamenjali z novo, enotno floto, družba pa bo v celoti prešla na letala na reaktivni pogon, s čimer bo svojim potnikom zagotovila bistveno višjo kakovost in prijetnejše polete, kot tudi veliko bolj gospodarno in trajnostno delovanje.

Podpisa pogodbe sta se udeležila Jasmin Bajić, predsednik uprave Croatia Airlines, in Ville Arhippainen, Airbusov podpredsednik prodaje za zahodno in južno Evropo. S tem sporazumom se nadaljuje dolgoletno sodelovanje in partnerstvo med Croatia Airlines in Airbusom v obojestransko zadovoljstvo in za doseganje največje možne koristi.

Poslavljajo se Airbusi 319 in 320 Croatia Airlines,
A320neo ne bodo niti prileteli.

Bajić je ob podpisu pogodbe poudaril, da so bile pri izbiri odločilne zahteve potnikov, trendi na visoko konkurenčnem hrvaškem in svetovnem letalskem trgu, cene goriva in emisije CO2. Izpostavil je še cilje »zelenih« politik EU in nič manj pomembno dejstvo: »leto proizvodnje« obstoječe flote.

Z novimi in kakovostnejšimi letali v tržnem segmentu od 100 do 150 sedežev pri CA upajo, da bodo zagotovili boljši odziv na specifične potrebe potnikov, kar naj bi zagotovilo še učinkovitejši poslovni model, ki ga potrebujejo tudi zaposleni.

Christian Scherer, glavni komercialni direktor in vodja mednarodnega poslovanja pri Airbusu, je izpostavil, da je A220 je zaradi svoje operativne fleksibilnosti in učinkovitosti idealen za potrebe hrvaškega letalstva, kar bo podjetju pomagalo doseči ambicije regionalne in mednarodne povezljivosti ter zagotavljanja vrhunskih storitev v katerem koli pogledu, pa naj gre za udobje potnikov ali ekonomičnost potovanja in zasedenost leta.

Iz flote CA se poslavljajo tudi turbopropelerska letala.

Komentar: 
pri CA upravičeno izpostavljajo, da bodo postali okolju še prijaznejša letalska družba, ki bo znatno zmanjšala porabo goriva in izpuste CO2. Ti skladno z zadnjimi dogodki na trgu nafte in naftnih derivatov danes predstavljajo vse večjo postavko v letalskih stroških, na kar opozarjajo tudi v Zagrebu. 

Proces nabave novih letal je bil dolgotrajen (v igri so bili tudi Boeing, drug tip letala Airbusa (A320neo), pa brazilski Embraer in kanadska DeHavilland in Bombardier), pa vendar se ni moč izogniti občutku, da gre za ustvarjanje še tesnejših vezi na relaciji Pariz-Zagreb. 
Spomnimo; novica o nakupu oz. nabavi kar 15-ih potniških letal prihaja skorajda natanko leto po javni razgrnitvi posla z vojaškimi letali, po katerem bo Hrvaška komaj še zadovoljujoče nekdanje sovjetske lovce MiG-21 (generacija 2) zamenjala s francoskimi Rafali (generacija 4/5). 

Vrednost prvotnega posla z vojaškimi letali je s simbolnih 999 mio EUR narasla na 1.1 mlrd EUR, pri potniških pa vrednost posla še ni znana, saj bo najprej nabavljenih 6 letal A220, vsega skupaj pa naj bi jih bilo 15, s tem da je treba preinačiti že sklenjene pogodbe o nabavi A320neo, do katere zdaj seveda ne bo prišlo. Zdi se, da omenjeni posli samo utrjujejo pozicijo Hrvaške kot novega najpomembnejšega francoskega partnerja in zaveznika na ti. Zahodnem Balkanu. 

Kakšne so pasti? 

Pričakovanja javnosti so ob napovedani novi kapitalizaciji in iskanju zunanjega strateškega partnerja velika. Prvi odzivi so sicer pozitivni, a si mnogi želijo neposrednih povezav z destinacijami čez lužo, predvsem ZDA in Kanado. Dolet novih letal naj bi denimo omogočal povezave s Singapurjem in Cape Townom, vprašanje pa je, ali bi bile pri takih kapacitetah (130-150 potnikov) ekonomsko vzdržne. 

Pomembnejši letalski spletni portali (denimo Aeronews) omenjajo celo nakup "le" šestih novih letal, še devet, prav tako novih, pa naj bi CA zgolj najela. Kakor koli; cena enega letala je 91,5 mio EUR, do sedaj so jih izdelali 232, CA pa se je- najbrž dokončno- poslovila tako od letal ameriškega Boeinga (zadnja letela ob prelomu tisočletja), kakor tudi turbopropelerskih letal (kanadski De Havilland DASH-8). 

Ali lahko doseže in utrdi regionalni primat (1,8 mio potnikov/letno v predkoronskem obdobju) pa bo seveda pokazal čas. Na svojem matičnem letališču v Zagrebu je v nizkocenovnem hubu že dobila močno sporočilo/konkurenco, vsaj navzven.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: