DARS: Prva obletnica uvedbe elektronskih vinjet

Prvega decembra bo minilo eno leto od uvedbe elektronskih vinjet, 
ki so nadomestile klasične vinjete v obliki nalepke. 
Iz družbe DARS sporočajo, da z veseljem ugotavljajo, 
da je bila uvedba uspešna in da sistem deluje stabilno in zanesljivo. 

Ker je pred nami obdobje, ko se bo iztekla veljavnost prvih prodanih letnih elektronskih vinjet, pozivajo uporabnike, da preverijo, kdaj se jim izteče trenutno veljavna vinjeta in si za nadaljnjo uporabo avtocestnega omrežja pravočasno priskrbijo novo.

Kot pravi njihova statistika, je bilo decembra lani prodanih skupno skoraj 73.000 letnih e-vinjet, od tega prvi dan decembra nekaj več kot 6.000. Za razliko od letne vinjete v obliki nalepke, ki se ji je veljavnost iztekla 31. januarja v prihodnjem letu, se namreč veljavnost nove elektronske vinjete izteče eno leto po datumu začetka veljavnosti, ki ga je uporabnik določil ob njenem nakupu.

V primerjavi s prodajo vinjet v obdobju od 1. decembra 2018 do 31. oktobra 2019, torej v obdobju pred izbruhom epidemije covida-19, je bila višja za 19,2 milijona evrov, pa statistiko DARS interpretira Slovenska tiskovna agencija (STA).

Nazaj k DARS! Če uporabniki potrdila s fizičnega prodajnega mesta ne hranijo, če so informacije na potrdilu zbledele ali če so potrdilo izgubili oziroma založili, jim svetujejo, da ob prihodnjih nakupih poskrbijo za rezervno hrambo potrdila v fizični obliki (fotokopiji) ali elektronski obliki (na primer kot fotografijo na mobilni napravi).

Cene e-vinjet ostajajo nespremenjene že vse od 1. decembra 2013.
Cene ostajajo nespremenjene, pogoste pa so napake kupcev

Med najpogostejšimi napakami, ki so jih pri DARS zaznali v prvem letu prodaje, je pomota pri vrstnem redu znakov. Kot pojasnjujejo na svoji spletni strani, to pomeni, da uporabnik sicer vnese oziroma sporoči prodajalcu pravilne črke oziroma številke, vendar v napačnem zaporedju.

Med napakami, ki se pojavljajo ob nakupu, je tudi zamenjava med seboj podobnih znakov (na primer črka »O« namesto številke »0«). Pri tem je dobro vedeti, da se po pravilniku o registrskih tablicah motornih in priklopnih vozil črka »O« na tablicah ne uporablja, uporablja pa se številka »0«, razen pri začetni oznaki registracijskega območja (»GO« za Novo Gorico ali »PO« za Postojno).

Cene e-vinjet sicer ostajajo nespremenjene, tako je že vse od 1. decembra 2013. Za letno e-vinjeto 2A (osebna in bivalna vozila) bo tako treba še naprej odšteti 110 evrov.

Nespremenjene ostajajo tudi ročnosti vinjet: letna, mesečna in tedenska e-vinjeta (oziroma za motorna kolesa letna, polletna in tedenska e-vinjeta). Prav tako ni sprememb pri cestninskih razredih, še opozarjajo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: