Na Hrvaškem potrdili obtožnico glede napada na Banske dvore leta 1991

Obtožni senat zagrebškega županijskega sodišča je danes potrdil obtožnico zoper šest pripadnikov letalskih sil Jugoslovanske ljudske armade zaradi raketnega napada na rezidenco takratnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana na Banskih dvorih oktobra 1991.

Postopek bo potekal v odsotnosti obtoženih, ki jih hrvaško tožilstvo bremeni poskusa umora visokih predstavnikov države in vojnih zločinov, denimo poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Obtožnico so potrdili šele danes, saj so obtoženi trdili, da so nekateri dokazi proti njim nezakoniti, predvsem izjave nekaterih prič, ki so bile zaslišane brez navzočnosti obrambe. 

Poleg tega naj bi zahtevali, da se vsa dokumentacija iz sodnega spisa prevede v srbščino in napiše v cirilici.

V napadu na Banske dvore oktobra 1991 je sicer umrl en civilist, eden je bil težje poškodovan, trije pa lažje, še navaja STA.

Formacija lovcev F-16, fotografija je simbolična.
Hrvaški mediji: sledi sojenje, a v odsotnosti oziroma nenavzočnosti pilotov nekdanje JNA

Kot poroča večina hrvaških medijev, je bila obtožnica za poskus umora visokih državnih predstavnikov in za vojne zločine bila vložena konec decembra 2020.

Postopek zoper obtožene bo potekal v njuni odsotnosti, ker je vseh šest nedosegljivih hrvaškemu pravosodju, je za Hino povedal tiskovni predstavnik sodišča Krešimir Devčić, še navajajo. Ob objavi le starosti obtoženega je tožilstvo predhodno pojasnilo, da so Bajić, Jeremić, Miličević, Kovačević in Dopuđa državljani Republike Srbije, Lukić pa ima državljanstvo Srbije in Hrvaške.

Ljubomir Bajić je bil poveljnik 5. letalskega korpusa, Slobodan Jeremić načelnik zračne podpore, Đuro Miličević načelnik 105. bombniškega polka, Čedomir Kovačević častnik takratne protiobveščevalne službe nekdanjega zračnega letalstva in protizračne obrambe, Ratko Dopuđa in Damir Lukić pa sta pilota, ki sta izvedla napad.

V zvezi s pritožbami obtoženih hrvaški mediji navajajo, da je obtožni senat Županijskega sodišča v Zagrebu že pred tem zavrnil zahteve za izločitev izjav prič in uradnih zaznamkov, na kar se je obramba obtoženih pritožila na višje kazensko sodišče, ki pa je te zahteve zavrnilo in potrdilo odločitev obtožnega senata.

Zagreb: Trg svetega Marka in Banski dvori.
Česa jih bremenijo?

Sedmega oktobra 1991 naj bi Jeremić s helikopterjem Gazela prišel na vojaško letališče v takrat okupirani Udbini na območju zloglasne in mednarodno nepriznane tvorbe Republika Srbska Krajina, kjer je bil stacioniran 105. lovsko-bombniški letalski polk RV in PVO.

Tam se je srečal z načelnikom štaba in namestnikom poveljnika tega polka majorjem Miličevićem, ki je v skladu z Bajićevim ukazom obvestil Jeremića, da ima Kovačević obveščevalne podatke o prostorih, kjer naj bi bil takratni hrvaški predsednik Franjo Tuđman.

Miličević je obtožen, da je ukazal poveljniku 249. lovsko-bombniške eskadrilje 105. lovsko-bombniškega polka Ratku Dopuđi, naj pilotira letalo Super Galeb G-4 s Kovačevićem kot kopilotom in kapetanom Lukićem kot pilotom drugega letala G-4.

Dvojec je nato bombardiral in raketiral Banske Dvore in objekte v njihovi bližini, pri čemer je- kot že omenjeno- umrl en človek, še trije pa so bili ranjeni.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: