Po zadnjih novicah Kangler v prednosti pred Arsenovičem; sledi obveza predvolilnega molka

Kot je znano, bo to nedeljo marsikje po državi potekal drugi krog županskih volitev. Najbrž najbolj zanimiv spopad se obeta v drugem največjem slovenskem mestu, kjer sta v drugem krogu ponovno, kot pred štirimi leti, aktualni župan Saša Arsenovič, takrat še novinec v politiki in nekoč že odstopljeni župan Maribora Franc Kangler.

Spomnimo: Kangler je odstopil na polovici drugega, zaporednega mandata, ko je najprej Maribor, nato še Slovenijo zajel val protestov zoper klientelizem in korupcijo, takratni župan pa je bil- gledano s časovne distance- neke vrste žrtveno jagnje, sam pa vseskozi trdi, da je odstopil zaradi groženj s smrtjo. Teh naj bi bili deležni policisti, ki so varovali v nasilje prerasle proteste. 
Spomnimo tudi, da sodni postopki zoper Kanglerja praviloma niso doživeli epiloga, kar nekaj zaradi procesnih napak, spet drugi pa, ker ni bilo dokazov, ali pa je prišlo do neustrezne interpretacije. 
Mariborska luč razuma, nad reko, ki je tokrat dodatno razdelila mesto.
Komu bo, če sploh, posvetila?
Po anketi spletnega časnika Mariborinfo si Mariborčani na županskem stolčku naslednja štiri leta želijo Kanglerja

V Mariboru pred nedeljskim drugim krogom omenjenih županskih volitev poteka prava mala vojna med pripadniki Franca Kanglerja in Saše Arsenoviča, ki se odvija predvsem na spletu. To spretno izkoriščajo (pre)mnogi lokalni in regionalni spletni mediji, ki si na tak način posledično dvigujejo tudi branost. 

Zadnji v nizu teh in takih, ki so ob tem praviloma organizirali tudi lastna predvolilna soočenja, je spletni portal Mariborinfo, za katerega sicer neuradno velja, da sodi v kapitalsko-interesni krog, ki podpira Sašo Arsenoviča. Tako so v anketi, ki se je končala pred nekaj urami, trajala pa je od 29. novembra, svoje bralce povprašali, komu bodo v drugem krogu lokalnih volitev namenili svoj glas.

Pri portalu ob tem poudarjajo, da sta bila tekmeca v nastopih pred prvim krogom volitev prizanesljiva drug do drugega, v soočenjih pred drugim krogom volitev pa postala bolj napadalna. Zanimivo je, da pa se predvolilnim kampanjam obeh kandidatov- in tudi vseh ostalih- ne posvečajo kaj dosti, čeravno je bila Kanglerjeva– takšen je vsaj splošni vtis- fenomenalna, Arsenovičeva pa toga.

Rezultati ankete, kot so jo objavili pri Mariborinfo.
Se Kanglerju- zaradi originalne predvolilne kampanje, kar mu priznavajo mnogi, ter izražene Arsenovićeve samovolje in forisanja lastnih potreb na račun mestnih- obeta zmaga in preobrat ter zgodovinska vrnitev?

Pri spletnem mediju ponovno spomnijo, da so Arsenoviču volivci v letošnjem prvem krogu volitev namenili dobrih 36 odstotkov glasov, Kanglerju pa slabih enajst odstotkov manj. Pri tem je potrebno poudariti, da volilna matematika ni tako enostavna, saj je bilo kandidatov skupno 15, na lokalnem nivoju in pri izbiri posameznika pa podpora posamezne stranke ali liste ne igra (pre)velike vloge.

Kanglerja je tako odkrito podprla največja opozicijska parlamentarna stranka SDS, Arsenoviča pa presenetljivo lokalni odbor Nove Slovenije (NSi), čeravno je še nedavno prav z SDS tvorila vlado. Kljub nedavnim javnim nasprotnim napovedim Kanglerja, je Arsenoviča medtem podprla tudi največja vladna stranka Gibanje Svoboda.

Čeravno gre za tretji poskus Kanglerjeve vrnitve, zaradi česar večina toži, da se mora na volitvah opredeliti proti nekomu (namesto za nekoga), bi se mu tokrat lahko nasmehnila sreča, kot bi se temu reklo. Kar pa seveda niti najmanj ni povezano s srečo, ampak nesrečo (pre)mnogih Mariborčanov, ki so lahko Arsenovićevo samovoljo in nesposobnost (še znosne) komunikacije štiri leta samo nemo opazovali.

V Mariboru je tako malodane že reklo, 
da "Arsenoviča v Mariboru zanima zgolj- Arsenovič".  

Razlogov za to je ogromno, nov dokaz pa je njegova nespretna in nepremišljena napoved, da bo morebitni drugi mandat tudi njegov zadnji, kar je kritikom pri utemeljavanju trditve, da je njegov primarni cilj poskrbeti za svoj vzporedni poslovni imperij (mišljeno v lokalnih razmerah), le še dodalo vetra v že tako razprta jadra.

Kakor koli; po trditvah Mariborinfo so bralci na prvo mesto uvrstili Kanglerja, je pa pri takšnih anketah vedno, vselej in povsod vprašljiva metodologija. 

Objava rezultatov ankete kaže, da je večje število glasov prejel nekdanji župan Franc Kangler, in sicer 60 odstotkov, aktualni župan Saša Arsenovič pa 40 odstotkov vseh glasov.

Skupno število oddanih glasov je bilo 1822, obvešča portal; 
1097 proti 725, torej.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: