Policijski vozni park bogatejši za 40 novih “maric”, prilagojenih potrebam policistov na terenu

Vozni park slovenske policije je z današnjim dnem posodobljen s 40 novimi policijskimi intervencijskimi vozili, marice pa sta policistom slovesno predala v. d. generalnega direktorja policije mag. Boštjan Lindav in ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar.

Slovesna predaja modro-rumeno-belih vozil je potekala na platoju Policijske akademije v Ljubljani.

Mag. Lindav je ob tem poudaril, da obnova voznega parka ni enkraten dogodek, ampak ga je treba ves čas posodabljati: “Iztrošenost policijskega voznega parka je namreč težava, s katero se nenehno srečujemo. Za vsakim novim vozilom, ki ga kupimo, na zamenjavo čaka še vsaj nekaj starih, ki imajo več sto tisoč prevoženih kilometrov.”

V svojem govoru se je zahvalil vsem strokovnim službam znotraj policije in ministrstva, ki so vložile veliko truda v nabavo in iskanje specifičnih tehničnih rešitev, da bi vozila čim bolje prilagodili potrebam policijskega dela, poročajo na spletni strani policija.si.

“Ta vozila ne bodo le zamenjala starih, temveč bodo v marsičem tudi olajšala in poenostavila policijsko delo. Oprema je namreč bistveno posodobljena. Pomembno je, da so predloge za inovacije podali policisti sami, ki so pri svojem delu na terenu opažali določene pomanjkljivosti oz. priložnosti za izboljšave. Njihove ideje smo upoštevali in našli praktične rešitve, da smo jih realizirali. Danes torej tukaj, za nami, gledamo vozila, ki so jih pomagali načrtovati tisti, ki jih bodo tudi uporabljal,” je dejal.

Povedal je tudi, da so nedavno nabavili električna kolesa, kar predstavlja noviteto v policijskem delu in voznem parku, odzivi javnosti pa naj bi bili odlični. V zadnji fazi priprave so tudi trikolesni motorji, pričakujejo pa še dodatnih 40 novih “maric”, ki pa ne bodo last policije, saj bodo nabavljene po sistemu “leasing”, dobavljene pa že kmalu v novem letu.

Stare marice oz. karete bodo le še meglen/nejasen spomin,
bodo pa nove zato ohranile enak videz.
Bobnarjeva ob predajo ponovno o človekovih pravicah, vozila bodo romala na različne konce Slovenije

Kot že omenjeno, je zbrane ob predaji nagovorila tudi ministrica za notranje zadeve mag. Tatjana Bobnar. Znova je poudarila, da je temeljna dolžnost policije zagotavljanje varnosti ljudi in premoženja, predvsem pa varovanje človekovih pravic ter krepitev pravne države in vladavine prava.

Kakšna so torej nova vozila?

Kot navajajo na njihovi spletni strani, nove “marice” zamenjujejo deloma iztrošena starejša intervencijska vozila. Tudi tokrat gre za specialna kombinirana tovorna vozila znamke Citroen, tipa Jumper, z zelo zmogljivim motorjem 165 KM.

Tudi ta vozila so modro-rumeno-bele barve, v svoji osnovi pa namenjena območnim policijskim postajam (teh je v državi 75, navajajo), predvsem za neposredno izvajanje osnovnih oblik policijskega dela, kot so patruljiranje, intervencija, poostren nadzor, blokada in podobno.

Prejele jih bodo prav vse policijske uprave, kar pomeni, da gre po pet vozil na PU Celje in PU Koper, štiri jih bodo prejeli na PU Kranj, pričakovano največ in sicer deset na PU Ljubljana, skoraj polovico manj (šest) pa na PU Maribor.

Zanimive je tudi razdelitev med mejne regije, kjer utegnejo imeti največ preglavic z ilegalnimi migranti: treh vozil bodo deležni pri PU Murska Sobota, enako tudi na PU Nova Gorica, eno več (4) pa bodo prejeli pri PU Novo mesto.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: