Ponovno medijske razprave o številu mrtvih v rusko-ukrajinski vojni; Evropska komisija lastno izjavo v zvezi s tem izbrisala

Ukrajinske oborožene sile so v vojni proti Rusiji doslej izgubile med 10.000 in 13.000 vojakov, je v četrtek za ukrajinsko televizijo povedal Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimira Zelenskega.

“Imamo uradne podatke generalštaba, imamo uradne podatke vrhovnega poveljstva, ki se gibljejo med 10.000 in 12.500 do 13.000 padlih,” je po pročanju številnih svetovnih medijev za Kanal 24 povedal Podoljak.

Zelenski naj bi uradne podatke objavil, 
"ko bo pravi trenutek", je napovedal Podoljak.

Visoki ameriški general Mark Milley je prejšnji mesec dejal, da je bilo v Ukrajini ubitih ali ranjenih več kot 100.000 ruskih vojakov, kijevske sile pa da so verjetno utrpele podobne izgube.

Te številke – ki jih ni bilo mogoče neodvisno potrditi – so doslej najtočnejše, ki jih je podala vlada ZDA.

Veliko število mrtvih v Ukrajini pripisujejo tudi zastarelemu orožju.
Ukrajinci: V vojni je umrlo 90.000 ruskih vojakov

Po podatkih ukrajinskih oboroženih sil je bilo od februarskega izbruha vojne z Ukrajino ubitih več kot 90.000 ruskih vojakov. Ruski viri te podatke označujejo kot absurdne, a hkrati tudi sami navajajo sumljivo nizke številke.

Tako je Rusko ministrstvo za obrambo (RU MOD) že pred časom trdilo, da je število slednjih okoli 6.000, britanski BBC pa nasprotno zatrjeval, da število znaša nekaj več kot sedem tisoč.

Do ocene prihaja v trenutku, ko je Kijev s svetovno javnostjo delil redek vpogled v lastne izgube, pri čemer je glavni svetovalec ukrajinskega predsednika, kot že omenjeno, dejal, da je umrlo 13.000 ukrajinskih vojakov.

Trije medsebojno neodvisni ruski viri, a vsi podrejeni Kremlju, so sicer v začetku novembra pritrdili trditvam BBC in sporočili, da metodologija obravnave podatkov kaže na številko do 7.000 mrtvih pripadnikov ruskih oboroženih sil.

Več o tem si sicer lahko preberete na sledeči povezavi: https://mariborskiodmev.com/2022/11/04/skupina-g7-obsodila-vec-drzav-in-obljubila-pomoc-ukrajini-koliksno-je-resnicno-stevilo-vojaskih-zrtev-tamkajsnje-vojne/

Spomnimo, predsednica EK Ursula von der Leyen je v predvčerajšnjem govoru izjavila, da je umrlo več kot 100.000 ukrajinskih vojakov, 
vendar je to izjavo pozneje Evropska komisija izbrisala.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: