Vlada obravnavala predlog zakona o pomoči gospodarstvu za 2023 in osnutek predstavila javnosti. Trgovinska zbornica za razmislek o bolj učinkoviti pomoči podjetjem

Vlada RS je danes obravnavala Predlog zakona o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize in ga bo jutri predstavila še na Ekonomsko-socialno svetu (ESS), na vladni spletni strani poroča Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Po opravljeni obravnavi na ESS bo Vlada RS predlog zakona dokončno sprejela predvidoma v začetku prihodnjega tedna. Pomoč gospodarstvu vključuje subvencioniranje visokih cen električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare, subvencioniranje dveh ukrepov za ohranjanje delovnih mest ter ukrepe za zagotavljanje likvidnosti podjetij.

Kot navajajo, je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han pojasnil, da želi vlada z danes obravnavanim paketom zagotoviti slovenskemu gospodarstvu konkurenčne cene energentov. “To bomo na eni strani naredili z regulacijo cen s strani infrastrukturnega ministrstva, na drugi strani pa bomo gospodarstvu za leto 2023 subvencionirali cene energentov. Na ta način želimo doseči konkurenčne cene, kot jih imajo podjetja v celinskem delu EU,” pravi minister in dodaja, da je to nujno, “saj želimo omogočiti predvidljivo in čim bolj stabilno okolje za delovanje slovenskih podjetij.”

Ukrep sofinanciranja visokih cen energentov je pripravljen na podlagi novega začasnega kriznega okvirja pomoči EU, pri čemer je Evropska komisija pri pripravi okvirja upoštevala slovenske predloge, podoben pa je pomoči v letošnjem letu z več izboljšavami v korist slovenskega gospodarstva.

Tako naj bi bilo zagotovljenih več sredstev, k obstoječim trem vrstam pomoči pa dodani še dve novi. Omilili so tudi vstopni pogoj z 2-kratnika na 1,5-kratnik povišanja cen v 2023 in sicer glede na povprečje leta 2021. Spremenili se bodo tudi pogoji za energetsko intenzivna podjetja, prizadevajo pa si tudi za odstranjevanje odvečnih administrativnih bremen.

Celotna ocenjena finančna vrednost ukrepov pomoči za gospodarstvo tako za leto 2023 znaša predvidoma 1,2 milijarde evrov, od tega pri ministrstvu ocenjujejo, da bodo za ukrep sofinanciranja visokih cen električne energije, zemeljskega plina in tehnološke pare najbrž potrebovali 850 milijonov evrov.

Nadalje bo na sofinanciranje ukrepov skrajšanega delovnega časa in čakanja na delo doma odpadlo 100 milijonov evrov, za ukrep izboljšanja likvidnosti podjetij pa še 250 milijonov evrov.

Povečanje cen je več kot 400-odstotno, navajajo pri TZ.
Trgovinska zbornica: ukrepi gredo v pravo smer, ampak …

Ukrepi za blažitev energetske krize za podjetja, ki jih je predlagala vlada, gredo po mnenju trgovinske zbornice v pravo smer, pa poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

A bo po njihovem treba pred sprejetjem predloga zakona o pomoči gospodarstvu opraviti še temeljit razmislek, saj trenutnih cen električne energije ne more obvladati noben poslovni model, so danes sporočili.

Znakov za alarm, lahko sklepamo po zapisanem, več ni, ampak ta že zavija: povečanje cen je več kot 400-odstotno in mnoga srednja, pa tudi velika podjetja tako velikih stroškovnih dvigov brez znatne pomoči ne bodo mogla prenesti, ogrožena bo tudi njihova likvidnost.

Zato bi bilo treba predlog zakona spremeniti tako, da bi imela osnovna posebna pomoč za podjetja, za katero bo zaprosila večina podjetij v storitvenih dejavnostih, višji prag.

Povečali bi tudi delež upravičenih stroškov, še navajajo pri STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: