Hrvaška v zameno za predajo lastnih helikopterjev Ukrajini prejela še dva ameriška Black Hawka, spor Plenković-Milanović pa se nadaljuje (video)

Medtem, ko je danes svet obšla novica, da so ZDA sinoči v Kaliforniji (svetovni) javnosti prvič predstavile najnovejši za radarje nevidni jedrski bombnik B-21 raider, je pozornost javnosti sosednje države usmerjena v neko drugo ameriško orožje.

Ne “prvo novo tovrstno ameriško letalo po 30 letih”, pač pa za (po zasnovi) 30 let staro zračno plovilo: znameniti, a tudi razvpiti helikopter Black Hawk.

Kot navajajo hrvaški mediji, je pol ure pred poldnevom na mednarodnem letališču “dr. Franjo Tudjman” v Zagrebu pristalo transportno letalo ameriške vojske, mogočni C-17 Globemaster, ki je dostavil dva, zdaj že hrvaška, Blackhawka UH-60m.

Glede na omenjeni podatek lahko torej sklepamo, da gre za še starejši model helikopterja, katerega zasnova izvira še iz 70-ih let prejšnjega stoletja, v operativno uporabo pa so ga vpeljali leta 1979.

Kakor koli; projekt opremljanja hrvaških oboroženih sil se je z dobavo dveh takih helikopterjev začel že decembra 2018 in sicer v sodelovanju z ameriško vlado. Od štirih do sedaj prejetih helikopterjev sta tako dva donacija slednje, ta, ki sta prispela danes, pa je kupilo hrvaško ministrstvo za obrambo.

Velja poudariti, da je maja predstavljena prva dva Hrvaška prejela iz naslova pomoči članici Nata, hrvaški mediji pa poudarjajo, da sta tokratna skupaj z opremo vredna 138 milijonov dolarjev. Od tega 53 milijonov znova financira ameriška vlada, 85 milijonov hrvaškega obrambnega ministrstva pa prihaja iz državnega proračuna.

Na Hrvaškem (in drugje) izjemno priljubljeni Mi-17, nasledniki Mi-8,
ki jih pogosto uporabljajo za civilne namene.
Helikopterji del menjave na relaciji ZDA- Hrvaška- Ukrajina?

Helikopterji so večnamenski, kar pomeni, da bo njihov osnovni namen prevoz ljudi in opreme. Na krov lahko, ob dveh pilotih, sprejmejo do 11 potnikov.

Dosežejo hitrost 360 kilometrov na uro, dvignejo se šest kilometrov visoko, dolet pa znaša 511 kilometrov.

V ozadju dobave se (posredno) skriva tudi donacija 14 helikopterjev MI-8 in MI-8 MTV 1 na relaciji Hrvaška- Ukrajina. Gre za odločitev ministrstva za obrambo, ki bi jo morala kmalu potrditi še hrvaška vlada z Andrejem Plenkovićem na čelu.

Donacija helikopterjev, kakor tudi morebitno urjenje ukrajinskih vojakov na Hrvaškem, pa moti hrvaškega predsednika Zorana Milanovića, ki je tudi vrhovni poveljnik oboroženih sil. Ta je opozoril, da utegne Hrvaška zaradi domnevnih ameriških pritiskov čez noč ostati brez tega segmenta letalstva.

Po neuradnih informacijah, ki jih navajajo hrvaški mediji, bodo prav vsi omenjeni helikopterji sovjetskega porekla do leta 2026 brez dovoljenja za uporabo. Hrvaška se je kot članica NATO sicer že prej odločila, da bo rusko vojaško tehniko nadomestila z zahodno, zato nova posodobitev teh plovil, ki je bila izvedena prav v Ukrajini, k temu nadvse pomanjkljivo in tudi neustrezno, ne pride v poštev.

Omenjeni namreč še zmeraj nimajo sodobne navigacijske opreme, zato bo hrvaški prehod na nove helikopterje toliko lažji in bolj sprejemljiv, pri spopadu z Rusijo pa utegnejo Ukrajini priti še kako prav. Tako vsaj uradni Zagreb.

Kakšna je uporaba teh in takih helikopterjev na bojišču, pa si lahko ogledate v posnetkih, ki so jih na spletnem družbenem omrežju Twitter sočasno objavili tisti, ki spremljajo dolgo fronto v Ukrajini.

Pri War Monitor, denimo, so ob tem posnetku izrecno poudarili, 
da gre prav za helikopter tipa Mi-8.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: