Odprla so se volišča za drugi krog županskih volitev; fokus javnosti bo najbrž usmerjen v Maribor in Celje

Ob 7. uri se je po Sloveniji odprlo 928 volišč, na katerih bo lahko nekaj manj kot pol milijona volivcev v današnjem drugem krogu lokalnih volitev v 47 občinah izbiralo nove župane.

Ponekod bodo potekale tudi naknadne ali ponovne volitve v občinske svete ter svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti, navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Volišča bodo odprta do 19. ure, prve delne neuradne izide pa je pričakovati po 19.30. Že čez dan bodo znani podatki o volilni udeležbi. Podatki o udeležbi do 11. ure bodo znani okoli 12. ure, o udeležbi do 16. ure.

Kot je postalo znano že kmalu po objavi prvih rezultatov prejšnjega kroga, se med občinami, v katerih bo potekal drugi krog županskih volitev, nahaja tudi šest od dvanajstih mestnih občin.

Spomnimo: gre za Kranj, Novo Gorico, Mursko Soboto, 
Krško, Maribor in Celje.  
Glede na volilno udeležbo gre sklepati,
da so državljani od vseh mogočih odločanj že pošteno utrujeni.

Napovedovati, kje bo dvoboj najbolj napet, je seveda nehvaležno. Vsekakor pa bosta v fokusu javnosti tista v Mariboru (med s strani širše javnosti praviloma preziranim aktualnim županom Sašo Arsenovičem in že-tretjič-povratnikom Francem Kanglerjem) in Celju (med dolgoletnim, malodane samoumevnim županom, Bojanom Šrotom ter samostojnim kandidatom Matijo Kovačem, prej svetnikom Levice).

Ob tem velja poudariti, da gre navsezadnje za vsaj štiriletno usodo drugega in do nedavnega še tretjega največjega slovenskega mesta ( Kranj je pred Celjem za nekaj sto prebivalcev).

Nazaj k STA: nove župane lahko danes izbira 490.639 volilnih upravičencev na 928 voliščih v državi, pri tem pa- in glede na usihajočo volilno udeležbo- velja omeniti, da so državljani od super-volilno-referendumskega leta že pošteno utrujeni.

Velja opozoriti, da do konca glasovanja še vedno velja volilni molk. Morebitne kršitve molka je mogoče sporočiti dežurni službi inšpektorata za notranje zadeve na številko 080 21 13.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: