Ukrajina: bo Bakhmut znova postal Artemovsk, Mariupolj z novim ruskim oporiščem, Estonija pa z raketnim ameriškim orožjem

Estonija je- ob robu ukrajinsko-ruskega spopada in prav zaradi njega, to je potrebno dodati- sklenila največji orožarski posel v svoji zgodovini.

Kot prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA), so se Estonci z ZDA dogovorili o nakupu šestih raketnih sistemov himars v vrednosti 200 milijonov dolarjev. Prvi sistem naj bi dobila leta 2024, pogodba pa vključuje rakete z dosegom od 70 do 300 kilometrov.

Estonija, sicer članica Nata, ki meji na Rusijo, se od začetka ruske invazije na Ukrajino čuti ogroženo, zato je vlada v Tallinnu povečala načrtovane izdatke za obrambo za prihodnja štiri leta na 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda. Z dodatnimi sredstvi želi posodobiti vojsko.

O nakupu sistemov himars se z ZDA dogovarjata tudi drugi dve baltski državi, Latvija in Litva. Omenjene sisteme so ZDA dobavile tudi Ukrajini.

Rusi Mariupolj obnavljajo, a tudi utrjujejo

Rusija utrjuje svojo vojaško navzočnost v okupiranem in porušenem ukrajinskem pristaniškem mestu Mariupolj z izgradnjo velikega vojaškega oporišča, je videti na satelitskih fotografijah, ki jih je objavilo zasebno ameriško podjetje Maxar.

Novo oporišče v obliki črke U je blizu središča mesta, prenaša STA. Ruska vojska je ob stalnem topniškem obstreljevanju mesto zasedla maja letos po treh mesecih obleganja, tako da je večinoma v ruševinah, vendar neodvisni poznavalci na spletnih družbenih omrežjih opozarjajo, da Rusija mesto tudi pospešeno obnavlja, kar pa uradni Kijev označuje za rusko propagando.

Nazaj k STA: nove fotografije so objavili v času, ko poročajo, da Rusi v Mariupolju počasi utrjujejo obrambne položaje, medtem ko naj bi mesto vse bolj ogrožala ukrajinska protiofenziva na jugu in vzhodu Ukrajine.

Mariupolj je za Rusijo strateškega pomena, saj je del kopenskega mostu, ki jo povezuje s polotokom Krim, ki si ga je Moskva priključila leta 2014.

Stanje v Ukrajini kot so ga danes zjutraj na omrežju TW
predstavili pri War Mapper.
Ameriški obveščevalci: Pozimi manjša intenzivnost spopadov v Ukrajini

Ameriški obveščevalci pričakujejo, da se bodo spopadi v Ukrajini v prihodnjih mesecih nadaljevali, a se bo čez zimo njihova intenzivnost zmanjšala. Za zdaj pa ni dokazov, da bi odpor ukrajinskih sil usihal, je po poročanju britanskega BBC dejala direktorica za obveščevalne dejavnosti ZDA Avril Haines.

Intenzivnost spopadov v Ukrajini se upočasnjuje, kar se bo verjetno nadaljevalo tudi v prihodnjih zimskih mesecih, je včeraj dejala Hainesova na srečanju Reaganovega nacionalnega obrambnega foruma v Kaliforniji, kar je sicer dovolj zgorovno samo po sebi (op. ur.).

Tako ukrajinska kot ruska vojska se bosta pripravljali na morebitno protiofenzivo spomladi. Kot je dodala, pa so obveščevalci precej skeptični glede tega, ali bodo Rusi dejansko na to pripravljeni, še prenaša STA.

Ruski predsednik Vladimir Putin trenutno nima popolne predstave o tem, kako zahtevna je njegova vojska, ki ima med drugim težave z oskrbo in logistiko, je opozorila.

Prigorodne, strateško pomembna visoraven na severni strani Bahmuta.
Bo Bakhmut v kratkem znova Artemovsk?

Poznavalci dogajanja na spletnih družbenih omrežjih medtem opozarjajo, da utegne Ukrajina kmalu dokončno izgubiti (nekoč) strateško pomembno mesto Bakhmut na območju zdajšnje Ljudske republike Doneck.

Obstajajo namreč poročila, da je naselje Podgorodno (tik severno od Bakhmuta) padlo v roke Rusov. To bi pomenilo veliko izgubo za Ukrajino, saj gre za visoraven na jugozahodni strani mesta.

Pri Militarymaps so ga v poročilu, posredovanem na omrežju Twitter, označili z rdečo zvezdo, niso pa dodali ruske zastave, kar zelo verjetno pomeni, da so ruske sile vanj vstopile, vendar ga še niso zavarovale oziroma dokončno osvojile.

Ukrajinska vojska je sicer sprožila protinapad iz smeri Soledarja in slednjemu bližnjega naselja Bakhmutske, ki- kar lahko navsezadnje sklepamo že iz imena- vodi v Bakhmut. Poročajo, da so jih Rusi pustili napredovati v pripravljeno past, nato pa jim prizadejali težke izgube.

Če je Podgorodno/Pidhorodne res zavzeto, je zgodba z Bakhmutom končana, menijo poznavalci. Ti so pričakovali, da bo cesta proti severu nov primarni cilj, saj severno pot spremljajo tudi železniške povezave, ki se uporabljajo tudi kot oskrbovalne poti.

To bi dalo ruskim silam popoln nadzor nad severnim izhodom v Bakhmut, prav tako pa verjetno pomeni, da bodo Bakhmutske v celoti pripadle Rusiji, saj zagotavljajo nadzor nad drugo cesto, ki vodi od Bakhmuta do Soledarja.

To bi bila za Ukrajino velika katastrofa, Rusi bi potrebovali samo še pritisk na južni strani, s katerim bi dosegli popolno operativno obkolitev. Pri tem je zanimivo, da večina komentatorjev za Bakhmut že uporablja rusko verzijo poimenovanja mesta- Artemovsk, kot se je ta sicer v preteklosti že imenoval.

Glede na to, da je severna pot do Artemovska zdaj pod ognjenim nadzorom ruskih sil (ti. fire control), in če bo Rusija sposobna utrditi pridobitve okoli Kleševke, bo mesto odrezala tudi od zalednih straž, nadzorih točk, rezerv in topništva iz Časovega Jara na zahodu, proti kateremu ruska vojska prav tako prodira.

Zato menijo, da bodo domine v operaciji osvoboditve/zasedbe Donbasa padle prej kot si mnogi mislijo, te objave pa so v popolnem nasprotju s tistimi ameriških obveščevalcev.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: