Letos zaradi alkoholiziranosti udeležencev v prometu umrlo 17 oseb; do novega leta akcija “Varno brez alkohola v prometu”

Policija letos beleži 1.416 prometnih nesreč zaradi alkoholiziranosti povzročitelja, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

To je štiri odstotke več kot v enakem obdobju lani, umrlo pa je 17 oseb, je bilo slišati na današnji tiskovni konferenci ob začetku tretje letošnje nacionalne preventivne akcije za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi.

Po besedah Simone Felser, v. d. direktorice Agencije za varnost prometa, je alkohol širši družbeni problem, ki ima uničujoče posledice. Prometne nesreče, povzročene pod vplivom alkohola, namreč praviloma prinašajo težke poškodbe, invalidnost, smrt in zaznamujejo premnoge družine.

Policija je letos opravila že več kot 380.000 preizkusov alkoholiziranosti in obravnavala več kot 12.000 alkoholiziranih voznikov, je dejal Robert Vehovec iz sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

Skoraj 1500 prometnih nesreč letos zaradi voženj pod vplivom alkohola.
Še vedno je skoraj vsaka deseta prometna nesreča povzročena pod vplivom alkohola

Povprečna stopnja alkoholiziranosti je letos v teh v prometnih nesrečah znašala 1,44 promila, na vladni spletni strani prenaša Ministrstvo za zdravje.

Največ povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč 
je bilo iz starostnih skupin od 35-44 let in od 55-64 let, 
vsaka je odgovorna za štiri umrle. 
Največ hudih telesnih poškodb so povzročili mladi v starosti od 25-34 let. 
V zadnjih treh letih 
sta bili ženski pod vplivom alkohola odgovorni za dve smrti, 
moški pod vplivom alkohola pa za kar 77. 

Glede na kategorijo udeleženca je bilo letos največ povzročiteljev smrtnih prometnih nesreč voznikov osebnega avtomobila (sedem), po trije so bili kolesarji in motoristi, umrl je tudi alkoholiziran voznik e-skiroja.

78 prometnih nesreč so povzročili udeleženci pod vplivom drog in drugih psihoaktivnih snovi, umrlo je enajst oseb. Zaradi povzročiteljev pod vplivom alkohola in drog so letos izgubile življenje tri osebe.

Policisti bodo v času nacionalne preventivne akcije, kot že omenjeno, že tretjič poostreno nadzirali psihofizično stanje voznikov. Preverjali bodo vsebnost alkohola v izdihanem zraku in izvajali preizkuse s sredstvi za hitro ugotavljanje prisotnosti drog v organizmu.

Agencija je za aktivnosti v decembrski akciji že razdelila 6.000 novih letakov in 700 plakatov lokalnim skupnostim, sodeluje jih preko 60.

V akciji sofinancira devet nevladnih organizacij in osem lokalnih skupnosti, ki so za svoje aktivnosti prejele 530 alkotesterjev. Izvaja tudi široko medijsko kampanjo Kolk´r kapljic, tolk´ nesreč.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: