Slovenija: od danes precejšnja pocenitev reguliranih goriv; Mesec in Maljevac o novem ministrstvu za solidarno prihodnost; v velenjski občini konstituiran novi mestni svet

Ceni 95-oktanskega bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih zunaj avtocest sta se opolnoči precej znižali, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Bencin se je pocenil za 9,8 centa na 1,366 evra, dizel za 6,7 centa na 1,556 evra za liter. Kurilno olje se je pocenilo še bolj, in sicer za 11,4 centa na 1,192 evra na liter. Cene veljajo do 19. decembra.

Če cene ne bi bile regulirane in če hkrati potrošniki ne bi bili oproščeni plačila okoljskih dajatev, bi bilo treba po izračunih ministrstva za liter odšteti 1,463 evra. Brez regulacije in oproščenega plačila okoljskih dajatev pa bi liter dizla stal 1,664 evra.

Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah 
medtem trgovci določajo sami.

Prihranek pri nakupu 1000 litrov kurilnega olja, za katerega je treba od danes odšteti 1192 evrov, so na ministrstvu izračunali v višini 155 evrov.

Mesec in Maljevac o novem ministrstvu za solidarno prihodnost

Minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec ter kandidat za ministra za solidarno prihodnost Simon Maljevac bosta na današnji novinarski konferenci predstavila delo in področja novega ministrstva, ki bo lahko zaživelo po uveljaviti sprememb zakona o vladi.

Pot k ustanovitvi ministrstva in imenovanju ministra se je odprla po referendumski odločitvi o noveli zakona o vladi. Levica, ki ji pripada ta resor, je sporočila, da je njihov kandidat za novega ministra sedanji državni sekretar na ministrstvu za delo Maljevac, medtem ko koordinator Levice Mesec, ki naj bi po prvotnih načrtih zasedel to mesto, ostaja na čelu ministrstva za delo.

Ministrstvo za solidarno prihodnost bo med drugim usklajevalo in vodilo politike na področjih dolgotrajne oskrbe in stanovanjske politike.

V velenjski občini konstituiran novi mestni svet

V velenjski občini je bil sinoči konstituiran novi 33-članski mestni svet, še poroča STA.

Ob tej priložnosti je velenjski župan Peter Dermol, ki je na letošnjih lokalnih volitvah zmagal drugič, dejal, da se zaveda odgovornosti, ki jo prinaša županska funkcija. Brez aktivnega sodelovanja z različnimi deležniki, ne bo uspešnega županovanja, ocenjuje Dermol.

Meni tudi, da novi mestni svet čakajo veliki izzivi, saj v naslednjih letih v Velenje prihaja okoli 60 milijonov evrov novih naložb. To bo zahtevalo odgovorno, tvorno, produktivno in učinkovito delo, je povedal Dermol.

Po njegovih besedah morajo zavihati rokave in ustvarjati tisto, kar od njih pričakujejo občani. Veliko delo jih čaka tudi na področju zdravstva, zlasti glede podeljevanja koncesij.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: