Strmoglavil dvosedežni hrvaški MiG-21, po iskalni akciji našli drugega pilota, poškodovanega

Kot poroča večina hrvaških medijev, je danes pri hrvaški Slatini strmoglavil MiG-21. Gre za dvosedežno letalo; kot so izvedeli pri tamkajšnjih 24ur, se je eden od pilotov katapultiral, drugega pa iščejo.

Hrvaško ministrstvo za obrambo je o incidentu poročalo tudi na svoji uradni spletni strani; navajajo da je letalo hrvaških zračnih sil strmoglavilo med načrtovano učno aktivnostjo nekaj pred 14. uro.

Ministrstvo še sporoča, da se je to zgodilo nad nenaseljenim gozdnatim območjem v Virovitiško-podravski županiji. Medij Tportal navaja, da sta se oba pilota uspela katapultirati; enega so takoj našli, drugega pa še iščejo.

Kot so mediji neuradno izvedeli, je vzrok za nesrečo okvara motorja. Eden od pilotov se je katapultiral in javil po radijski zvezi, medtem ko je za drugim potekalo intenzivno iskanje, ki pa je pred kake pol ure obrodilo sadove.

Za kako obsežo iskalno akcijo je šlo, priča dejstvo, da so bile v iskanje vključene vse razpoložljive enote med Varaždinom in Vinkovci.

HRT je tako poročal, da so pogrešanega pilota iskala brezpilotna letala in tudi helikopter hrvaške vojske, v iskanje pa so se poleg vojske vključili še hrvaška gorska reševalna služba (HGSS), civilna zaščita in policija.

Strmoglavljenje dvosedežnega MiGa je top-tema medijev na Hrvaškem.
Pilot ima poškodovani nogi

“To področje dobro poznam, kraj pristanka je zelo gozdnat in obstaja možnost, da pilota nista padla daleč drug od drugega, vendar zaradi konfiguracije terena nista mogla vzpostaviti medsebojnega stika,” je denimo za 24 ur povedal upokojeni pilot Ivica Ivandić.

Kot že omenjeno, so iz Jutarnjega lista medtem sporočili, da so pogrešanega pilota našli ter da ima poškodovani nogi. Stopnja poškodb ni znana, hrvaški mediji pa opozarjajo, da gre že za sedmo nesrečo v nizu.

Zabeležili so pade tako helikopterjev kot letal, šteli tudi smrtne žrtve, trenutno pa na Hrvaškem čakajo na dostavo francoskih lovcev-bombnikov Rafale, s katerimi bi zamenjali stare ruske lovce Mig-21.

Pred dnevi so sicer ZDA hrvaški vojski dostavile še dva helikopterja Black Hawk, s katerimi bodo zamenjali dotrajane helikopterje Mi-8 še iz sovjetskih časov, ki bodo svojo misijo nadaljevali na bojiščih v Ukrajini.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: